Koninklijk Huis

Twee graven van Vianden in kasteel

Die is van ons, plaagt koning Willem-Alexander groothertog Henri van Luxemburg, wijzend op de delingsakte die in 1255 werd opgesteld door de Nassau-broers Otto en Walram. In het historische document legden hun verre voorouders vast hoe ze hun gebied zouden verdelen. Ruim 750 jaar later bekeken de twee staatshoofden het donderdagmiddag in het kasteel van Vianden.

Anne Vader
25 May 2018 11:49Gewijzigd op 16 November 2020 13:21
Groothertog Henri (v.l.n.r), groothertogin Maria Teresa, koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het kasteel in Vianden. Beide staatshoofden dragen de titel graaf van Vianden. beeld ANP, Patrick van Katwijk
Groothertog Henri (v.l.n.r), groothertogin Maria Teresa, koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het kasteel in Vianden. Beide staatshoofden dragen de titel graaf van Vianden. beeld ANP, Patrick van Katwijk

Luxemburg heeft geen exemplaar van de zogenoemde Primo Divisio meer. Dan hadden ze het maar beter moeten bewaren, grapt de koning. Groothertog Henri draagt nog wel altijd de titel gaaf van Vianden. Net als Willem-Alexander.

Voorvader Willem van Oranje was al graaf van Vianden. De koningen Willem I, II en III waren zelfs groothertog van Luxemburg. Dat veranderde in 1890, toen Wilhelmina op de troon kwam. En dat recht heeft een vrouw niet volgens de Luxemburgse wet. Op grond van een eeuwenoud familieverdrag, te zien in de tentoonstelling op het kasteel in Vianden, nam een andere tak van de familie Nassau de regering in Luxemburg over. Met groothertog Adolf –graaf van Vianden–kreeg Luxemburg een eigen vorstenhuis.

Eeuwenoud diadeem

De eerste dag van het staatsbezoek aan Luxemburg stond de agenda vol met gebruikelijke programmaonderdelen: welkomstceremonie bij het paleis, kranslegging bij het nationaal oorlogsmonument, ontmoetingen met parlementsvoorzitter, premier, minister van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Luxemburg, en na een korte stadswandeling het staatsbanket.

Toch was er woensdag één grote verrassing: Máxima droeg tijdens het staatsbanket de Stuart-tiara. Maar liefst vijftig jaar lang lag de diamanten diadeem in de kluis van het koninklijk huis. Koningin Juliana droeg het sieraad –ooit een cadeau van stadhouder Willem III voor zijn vrouw Mary Stuart– voor het laatst in 1971. Wel ontbrak de belangrijkste blauwgroene diamant van bijna 40 karaat ter waarde van enkele miljoenen.

Donderdag kwamen zaken als handel en industrie aan de orde. Zo leerde het koningspaar op de universiteit van Luxemburg meer over de ruimtewetenschap die het land ontwikkelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer