’Openheid topinkomens heeft desastreus effect’
De openheid over inkomens aan de top van het bedrijfsleven in Nederland heeft een „absoluut desastreus effect" gehad en werkt contraproductief. Dat stelde president–commissaris Aad Jacobs van Koninklijke Olie in een interview met het zaterdag verschenen magazine ’Shell Venster’.
„Doordat alles nu openbaar is, zien sommigen dat ze minder verdienen dan anderen in een volgens hen vergelijkbare positie. Ze zijn niet eens ontevreden over de hoogte van hun beloning, maar worden ontevreden omdat ze op lijstjes minder verdienen dan een ander", aldus de oud–topman van bankverzekeraar ING.
Jacobs is niet gelukkig met de sterke opkomst van Anglo–Amerikaanse beloningsstructuren met bonussen, aandelenopties en prestatiebeloning. „Veel van de uitwassen die we in Nederland hebben zien gebeuren, zijn een gevolg van al die prikkels die zijn ingebouwd in de beloningstructuur van topmanagers."
Een heleboel mensen kunnen volgens de president–commissaris de weelde niet dragen. „Optieregelingen spelen duidelijke een rol in de beslissingen van sommige managers." Nogal wat bedrijven kijken hierdoor vooral naar opbrengsten op de korte termijn en de aandelenkoersen, terwijl ze ook de lange termijn, klanten en personeel in het oog moeten houden.
Jacobs ziet echter geen weg terug. „Internationaal opererende bedrijven kunnen toch moeilijk in het buitenland mensen gaan werven met het verhaaltje van: Kijk, wij zijn een wonderlijk volkje dat daar achter de dijk graag calvinistisch wil zitten zijn en daarom vinden wij dat onze beloningsnormen ook voor u moeten gelden." Bovendien moeten ondernemingen ook kunnen voorkomen dat hun eigen goede mensen naar elders vertrekken, omdat ze daar meer kunnen verdienen.