Pinksterconferentie Opwekking in Biddinghuizen: „Christen moet op school bij de Geest”
Opwekking is het gevolg van een diepe vriendschap tussen een christen en de Heilige Geest en een logisch gevolg van het kennen van die Geest. Dat stelde prediker Edgar Holder zaterdag op de 48e editie van de pinksterconferentie van stichting Opwekking in Biddinghuizen. „Gered worden is een geschenk.”
Het miezerige weer houdt de bezoekers van Opwekking niet tegen. Het evenemententerrein in Biddinghuizen, naast pretpark Walibi, stroomt zaterdagochtend gestaag vol. Dat het een conferentie is voor alle leeftijden, blijkt wel uit het programma. Naast preken en seminars zijn er ook programma’s voor jongeren, tieners en kinderen. Ongeveer 75.000 mensen bezochten tijdens het pinksterweekend Opwekking.
Maartje Dekens, persvoorlichter bij stichting Opwekking, legt uit waarom gekozen is voor het thema ”One Way, leven met Jezus door de kracht van de Heilige Geest”. „Met dit programma willen we terug naar onze wortels”, aldus Dekens. „Ooit zijn we begonnen met ”One-way-dagen”. Daar willen wij nu eigenlijk naar terug: Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven.”
Praten
Het ochtendprogramma in de hoofdtent wordt ingeleid door Jan van der Linden, bestuursvoorzitter van stichting Opwekking. Hij kondigt Edgar Holder aan als „een gezalfde apostel.” Holder, pastor van De Levende Steen-gemeente in Spijkenisse, spreekt over de school van de Heilige Geest. „Als we dit onderwerp missen, missen wij ons hele christen-zijn.”
God heeft de Heilige Geest gegeven om de wereld voor Hem te winnen, aldus Holder. „De school van de Heilige Geest is ingesteld door Jezus en geldt voor iedere christen. Zo kunnen ze in de kracht van God leven. Hij zal je dat leren.”
Iedere christen moet geloven dat hem of haar de mogelijkheid is gegeven om met de Heilige Geest om te gaan, stelt Holder. „Je mag met de Heilige Geest praten, want Hij woont in je. De Heilige Geest gaat met je praten. In de hele Bijbel is God aan het woord en Hij praat nog steeds. Hij is nooit gestopt met praten, Hij praat nog. Hij woont binnen in je.”
Traditie
Een van de bezoekers is Matthias, afkomstig uit Rotterdam-Ommoord. De preek van Holder vindt hij „een van de zuiverste benaderingen van Gods Woord.”
Matthias is gepokt en gemazeld in kerkelijk en evangelisch Nederland en heeft Opwekking nog in de beginjaren meegemaakt. „In de reformatorische kerken zitten we vaak gevangen in de traditie. Dat kan God in de weg staan om te spreken”, zo meent hij.
Op het festivalterrein staan ook een aantal seminartenten. In de seminars die daar gehouden worden, staan thema’s centraal die onder meer te maken hebben met pastoraat en geloofsopvoeding.
Verslaving
Een van de sprekers is Wilkin van de Kamp, predikant-directeur van Vrij Zijn, een beweging van christenen uit allerlei kerken in Nederland en België „die hun identiteit, vrijheid en eenheid in Christus hebben gevonden en die dit onderwijs willen (helpen) uitdragen waar zij kerken en werken.” Het thema van zijn seminar is: ”Hoe mooi wil je worden? Een andere kijk op (seks)verslaving.”
Pornografie verontreinigt niet alleen, het onteert ook, aldus Van de Kamp. „Seksualiteit die niet is zoals God het bedoeld heeft, neemt de eer van God weg.”
Hoe gaan christenen om met mensen die in zonde leven? Van de Kamp stelt dat in de meeste kerken in Nederland een cultuur van schuld en boete heerst in plaats van een cultuur van liefde en genade.
Van de Kamp geeft zijn publiek drie tips. „In het huis van de Vader mag je leren zien hoe God jou ziet. Je bent het waard om geliefd te worden.” Ten tweede mag je van jezelf leren houden „zoals God van jou houdt,” aldus Van de Kamp.
In de derde plaats gaat God op een „liefdevolle, genadige, geduldige, trouwe en waarachtige manier met ons om. Jij mag leren om met je naaste om te gaan zoals God met jou omgaat”, zo zegt de directeur van Vrij Zijn.
Mirjam (25) en Loïs (21) bezoeken Opwekking al sinds hun kinderjaren. Ze gaan naar het evenement om met christenen samen te komen en naar „gave” diensten en seminars te komen.
Daniël (14) is zaterdagochtend naar de tienerdienst geweest. De boodschap was, zo vat hij samen, dat „elke stem die afbreekt niet van God is. Elke stem die van God komt, díe motiveert je.”