Wat is mijn inkomen na mijn 65e (66e, 67e)?
AOW, pensioen, lijfrente? Het inkomsten-plaatje na de arbeidscarrière is voor veel vijftigers een verrassing. Wat staat erop?
In de basis zijn er vanaf de pensioengerechtigde leeftijd drie inkomstenbronnen, vertelt Reijer van Ommeren, directeur van Van Ommeren Financieel Adviesbureau in Barneveld. „De AOW, het pensioen en eventuele tegoeden die mensen zelf bij elkaar hebben gespaard.”
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid. Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en de AOW-leeftijd bereikt, krijgt het. De AOW-leeftijd was 65, maar stijgt geleidelijk; in 2018 is hij 66.
De hoogte van de AOW-uitkering is onder meer afhankelijk van de woonsituatie en van het aantal jaren dat iemand in Nederland heeft gewoond. Wie minimaal 50 jaar in Nederland werkte en alleen woont, krijgt 1173,33 euro bruto per maand (met een partner samenwonend is dat 807,88 euro bruto per maand).
Pensioen -eigenlijk ”werkgeverspensioen”- bouwen werknemers op bij hun werkgevers, tenminste, als die aan pensioenopbouw ‘doen’. Van Ommeren: „Bedrijven die zijn aangesloten bij een cao, zijn daartoe verplicht. Zij houden een deel van het salaris in en brengen dat onder bij een pensioenfonds. Als werknemer kun je daar meestal niet onderuit. Bij ondernemingen zonder cao ligt het soms anders. Dan kun je ervoor kiezen om je pensioen zelf te regelen met een lijfrentepolis of bankspaarrekening. Die laatste optie is door de lage spaarrente nu overigens niet zo aantrekkelijk.”
Met die laatste opmerkingen is de Barneveldse financieel adviseur meteen bij de derde inkomstenbron aanbeland: tegoeden die werknemers zelf bij elkaar hebben gespaard. „Het lastige van die pijler is dat die niet zichtbaar wordt in een financieel overzicht van de oudedagsvoorzieningen, zoals dat op mijnpensioenoverzicht.nl.”
De 59-jarige Rien Visser uit Apeldoorn heeft zich nooit heel erg in zijn financiële situatie na zijn arbeidsloopbaan verdiept. Voorafgaand aan het gesprek bij Van Ommeren keek hij toch eens op mijnpensioenoverzicht.nl. Het verbaasde hem hoe gedetailleerd alles in kaart werd gebracht. „Ik zag de hoogte van mijn AOW en pensioen en de AOW van mijn partner, ik kon zien wat er verandert als ik eerder of later stop met werken.”
De technisch onderwijsassistent op de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap denkt nog niet aan stoppen, omdat hij zijn baan nog „te mooi” vindt. Wie wél vóór zijn pensioengerechtigde leeftijd ontslag wil nemen, schrikt waarschijnlijk van de duikeling in inkomsten die dat met zich meebrengt, geeft Van Ommeren aan. „Toch zijn er vaak oplossingen te vinden. Stel je bent minimaal 60, je hebt weinig inkomen als je je baan opgeeft, maar je bezit wel een woning met veel overwaarde - dan kun je bij ons een zogenaamde verzilverhypotheek afsluiten. Daarmee haal je als het ware geld uit je stenen. Het mooie van die optie is: ze brengt geen maandlasten met zich mee!”