Grijze haren rond Facebook

Daar zitten ze: Henk Brinkman (71), Mientje Jansen (69) en acht andere senioren. Zwetend op ‘hun’ Facebook. Cursusleidster Annet van Betuw spoort hen aan: „Laat je liken!”

tekst Henrieke Koster en Maarten Dijkstraen beeld Vidiphoto
26 April 2018 15:35Gewijzigd op 16 November 2020 13:10

Het is de tweede middag van de cursus ”Facebook” voor bestuursleden van seniorenvereniging KBO Limburg. Annet start met een YouTubefilmpje van de 80-jarige tweelingzussen Gerrie en Annie. De een leeft in Australië, de ander in Nederland. Ze hebben elkaar al jaren niet gezien. Via een soort Skype lukt dat op een gegeven moment toch. „Wat heb je een dikke kop gekregen”, is het eerste wat zus 1 tegen zus 2 zegt. „Nietes”, reageert die. „Welles”, krijgt ze terug.

Het is een voorbeeld van de manier waarop moderne media het communiceren hebben veranderd, vertelt Annet. (Nieuws)brieven en telefoontjes - ze zijn inmiddels voor velen achterhaald.

Henk Brinkman (71), bestuurslid van KBO Gennep: „Als KBO-afdelingen lopen wij eigenlijk allemaal tegen hetzelfde probleem aan. Ons ledenbestand dunt uit en daarom willen we nieuwe leden werven. Jongere potentiële leden gebruiken vaak social media. Daarom willen wij een Facebookpagina opzetten, zodat wij deze mensen kunnen bereiken. Verder kunnen via dit middel de contacten tussen de leden verstevigen en berichten verspreiden over de belangenbehartiging van de leden.” Mientje Jansen (69) vertelt dat de cursus ”Social Media voor senioren” in een grote behoefte voorziet. „Veel ouderen zijn huiverig om social media te gebruiken en bang hun privacy te verliezen. Zeker na het nieuws dat Facebook ontzettend veel van ons weet.”

Desondanks hebben de cursisten allemaal een begin gemaakt met een Facebookpagina voor hun afdeling. Een voor een geven ze een presentatie. „We moeten nog wel afspreken wie wat doet”, zegt Rinus, lid van KBO Bergen. „Ik denk zomaar dat Nelly de techniek verzorgt…” „Ja, ja. Dat moeten we inderdaad nog even overleggen”, reageert die. Rinus: „Ik mag toch wel een beetje sturen?” Annet gooit olie op de golven: „Het is inderdaad verstandig om een goed plan te maken, voor je iets publiceert; anders wordt het niks.”

KBO Gennep is ook bezig met een Facebookpagina voor haar 900 leden. Henk Brinkman: „Ik schrik me elke keer de blubber. Pas wilde ik iedereen uitnodigen voor een event, maar ik wist niet goed hoe. Uiteindelijk heb ik het laten zitten: ik was bang dat ik heel Rotterdam over de vloer zou krijgen.”

Nelly Keukens, secretaresse van KBO-afdeling Milsbeek, vindt Facebook een nuttig medium. „Je kunt veel informatie delen en het kan een goede manier zijn om leden te bereiken. Momenteel hebben wij een papieren nieuwsbrief en een website als communicatiemiddelen. Een Facebookpagina zou een goede aanvulling zijn!”

De cursisten werken na de presentaties verder aan hun FB. Annet beantwoordt vragen -over nepnieuws, hoax, weblogs- en geeft tips: „Plaats een link naar Facebook in je mail en op je site. Zorg dat mensen je vinden en liken.”

Social media voor senioren

In het boek ”Social media voor senioren” geeft cursusleidster Annet van Betuw antwoord op de vraag hoe senioren het best gebruik kunnen maken van social media. Een kleine greep:

  • Bepaal wat je wilt en kies daar het medium bij.
  • Investeer een dag om jouw netwerk beter te leren kennen.
  • Probeer niet alles tegelijk.
  • Gebruik de mogelijkheden van het netwerk zelf om orde in de chaos te scheppen, bijvoorbeeld groepen in Facebook en lijsten in Twitter.
  • Gebruik de helpfunctie van het sociale netwerk zelf om vragen beantwoord te krijgen.
  • Zeg „Ja” op hulp van een jongere.
  • Zoek antwoorden op je vragen via YouTube, Wikipedia of Google.

„Je hoeft ook niet alles te delen”

Henk Brinkman (71) en Mientje Jansen (69) zijn bestuurslid van KBO Gennep en deelnemer aan de cursus Facebook voor senioren. Ze willen een Facebookpagina voor hun KBO-afdeling opzetten om nieuwe leden te werven en om bestaande leden beter te informeren en de contacten met hen te intensiveren.

Ze zien de voordelen van het nieuwe medium, maar ook de nadelen. Mientje: „Je moet opletten wat je deelt; je hóéft naturlijk ook niet alles te delen. Waarom moet iemand weten dat ik mijn grote teen heb gestoten?”

Sommige senioren hebben echter wel heel veel angst voor social media, vinden de twee. Mientje: „Er zijn mensen die bang zijn om te telebankieren. Dan zeg ik altijd: „Ik doe het al jaren en heb nog nooit problemen gehad. Je moet gewoon nuchter blijven, oppassen met phishing mails en nooit wachtwoorden gaan delen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer