Thea van Ee woont in eigen museum
De boerderij van Thea van Ee en haar man Gerrit in Kootwijkerbroek is een waar museum. „Het leuke is dat dingen van vroeger bewaard blijven.”
Buiten staat al van alles. Melkbussen, handploegen, een oude kar voor het buiten melken van de koeien, een wringer en een centrifuge voor de was, oude landbouwwerktuigen als een hooihark en een hooischudder. Binnen is nog veel meer te zien.
Op afspraak geeft Thea graag een rondleiding. Ze heeft al verscheidene groepen over de vloer gehad. „Als er veel gasten zijn, kunnen ze niet allemaal tegelijk naar binnen. Bij mooi weer wachten ze op het terras en kijken ze alvast wat rond in de tuin en op het erf. Sommigen vinden dan dat het wel even duurt voordat ze aan de beurt zijn. Als ze daarna zelf de rondleiding hebben gehad, zeggen ze: ‘Nu snappen we waarom!’”
Bezoekers raken niet uitgekeken. De kelder is een en al museum. Er zijn diverse hoekjes. Een kantoor met oude schrijfmachines, een kapsalon met krultangen en droogkap. Een nagebouwde koeienstal herbergt boerenspullen zoals eierkisten, een scheerapparaat voor koeien, uierzalf, melkkrukken, melkbussen en een hooikist waarin het eten warm werd gehouden voor de werkers op het land.
Grootmoeders tijd
De boerderij is nieuw, van 2002, maar wel in oude stijl gebouwd. „Zelfs de vitrage is opgehangen, zoals dat vroeger gebruikelijk was”, laat Thea op de heerd zien. Die woonkamer is ingericht met meubels uit grootmoeders tijd. In de met oude tegels beklede schouw hangen tabaksbladen en er staat een spinnenwiel.
„We wonen en leven hier ook, hoor”, zegt Thea. „Als de kleinkinderen komen, mogen ze er gewoon spelen. Gaat er per ongeluk iets stuk, dan is dat pech.”
De hanglamp en de weegschaal op de heerd zijn voor Thea bijzondere objecten. Die kreeg ze van haar ouders toen ze als 18-jarige de kraamverzorgster was bij de geboorte van haar jongste broer. Sindsdien is er veel meer ouds bijgekomen. „Was ik jarig, dan wisten familieleden wel waar ze me blij mee konden maken.”
Tegenwoordig komen geregeld ook anderen oude dingen brengen. „Prima, ik vind het jammer als spullen van vroeger worden weggegooid. Geef ze dan maar aan mij. Dan blijven ze tenminste bewaard. Om de waarde gaat het me niet, die weet ik meestal niet eens.”
Meer ruimte
Thea zou graag nog meer ruimte voor haar verzameling hebben, zegt ze. “Eigenlijk is dat heel ondankbaar, want ik heb al een groot huis. Maar dan zou ik alles nog beter kunnen laten zien. Als het te vol staat, toont het niet goed.”
Kasten bevatten enkel keulse potten, die werden gebruikt voor het inleggen van groente, vlees of eieren, fototoestellen, strijkbouten of kruiken. “Hoe meer ik aan voorwerpen kreeg, hoe meer ik ben gaan sorteren. Het aardige van zo’n uitgebreide collectie is dat je ontwikkelingen kunt tonen. Zo werden latere kruiken en strijkbouten met een stekker op het elektriciteitsnet aangesloten.”
Eigen verhalen
Radiotoestellen, platenspelers, broodtrommels, Thea heeft ze in huis. In een kast liggen tal van voorwerpen rond sigaren en sigaretten. Merken als Hofnar en Ritmeester roepen herinneringen op, net als veel andere voorwerpen in de boerderij. Schoolplaten bijvoorbeeld. Thea merkt dat ook tijdens rondleidingen. „Dan hoef ik zelf niet voortdurend aan het woord te zijn. Bezoekers gaan hun eigen verhalen bij dingen vertellen.”
Brandweerspullen
Alsof het nog niet genoeg is, kan desgewenst ook een kijkje worden genomen in een schuur bij de woning. Daar staat een verzameling oude brandweerspullen van een vriend van de familie: brandblussers, handpompen -waaronder een gerestaureerde van begin vorige eeuw-, brandweerpakken, piepers. Thea: „Ik vond het niet leuk als alles daar zomaar opgeslagen lag. Ook die collectie heb ik een mooie museumopstelling gegeven.”
>> Op afspraak geeft Thea van Ee een rondleiding. Haar telefoonnummer is 0342-442433 en haar adres Garderbroekerweg 192 in Kootwijkerbroek.