Kamperen op een Elburgse botter

Een oude botter in de haven van Elburg fungeert binnenkort als hotel. Met de ”bed & botter” hoopt de Botterstichting het onderhoud van historische vissersschepen te bekostigen.

tekst Michiel Satinken beeld RD, Anton Dommerholt
13 April 2018 10:53Gewijzigd op 16 November 2020 13:02

In de botterwerf overstemmen verschillende elektrische zaag- en schuurmachines elkaar. Aan zeker drie botters tegelijk wordt gezaagd, geschaafd en geverfd. Vrijwilligers benutten de wintermaanden voor onderhoud aan de vloot van Neêrlands grootste botterstichting.

Voor de werf, in de haven van Elburg, liggen al enkele botters klaar. Nog wel onder zeil, en nog niet voorzien van mast en zeilen.

Een van de botters die onder de zeilen schuil gaat is de EB 43. Het bijzondere aan deze voormalige vissersboot is dat deze vanaf komend seizoen ook als ”bed and botter” gaat fungeren. „Overdag wordt er dan mee gezeild, maar ’s avonds en ’s nachts ligt de boot gewoon hier in de haven”, zegt Marianne Luiting, initiatiefneemster van dit bijzondere project. Nog voor het seizoen begint zijn de eerste boekingen al binnen. Thuis op de bank ontstond het idee opeens. ,Zelf slapen we ook gewoon op die boot. En dat gaat over het algemeen prima.”

Elburg staat en stond bekend om zijn omvangrijke bottervloot. Rond 1920 vertrokken dagelijks zo’n zeventig vissersschepen dagelijks uit de Elburger haven richting Zuiderzee. Na de inpoldering verdwenen veel botters, tot de Botterstichting zich erover ontfermde.

Extra zorg

Iedere winter gaat elke boot uit het water voor onderhoud. „We kijken de boot goed na. Tijdens het vaarseizoen loopt die altijd wel wat krassen of deuken op.” Aan de EB 43 (uit 1913) is dit jaar extra zorg besteed. „Die moest er extra netjes uitzien”, zegt Luiting.

De Botterstichting heeft als doel het culturele erfgoed varend te houden. De opbrengst van de ”botter and breakfast” is dan ook bedoeld om het onderhoud van historische visserschepen te bekostigen.

Hoewel de EB 43 is opgeknapt, is er niets veranderd om overnachten aan boord luxer of aantrekkelijker te maken. „Zo moet je van het toilet in de haven gebruikmaken. Vroeger had men op zee daar een emmer voor. Die emmer is overigens nog altijd aanwezig”, lacht Luiting. Het inbouwen van een wc was uit den boze. „Je kunt het slapen aan boord ook niet vergelijken met een hotel. Het is wat meer behelpen, zoals op een camping.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer