„Kosten voor vergunning in horeca fors gestegen”
De kosten die uitbaters moeten betalen voor horecavergunningen zijn de afgelopen twee jaar gemiddeld 23 procent gestegen.
De verschillen per gemeente zijn echter groot. Volgens directeur J. Claes van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kosten de vergunningen in Duiven 2000 euro en in Beuningen,een paar kilometer verderop, 297 euro.
De horeca is ongeveer 708 euro kwijt aan vergunningen, zo maakte KHN vrijdag bekend. In 2002 was dat nog 574 euro. Volgens de brancheorganisatie werken ambtenaren in de ene gemeente veel sneller dan in de andere. Zo duurt het veertig uur voordat een ondernemer in Zevenhuizen-Moerkapelle een drank- en horecawetvergunning heeft. In bijvoorbeeld Sneek is dit een uur.
Koninklijke Horeca Nederland wil dat de rijksoverheid de autonomie van gemeenten beperkt. Er moet goede regelgeving komen, zodat de grote verschillen in de kosten verdwijnen. Bovendien moeten gemeenten efficiënter gaan werken.
Het vakblad Misset Horeca berekende eerder dit jaar dat de lokale premies die ondernemers voor hun terras moeten neertellen grote verschillen laten zien. Het kostte in Muiden 3375 euro om van april tot aan september een terras van 25 vierkante meter te mogen uitbaten. De Muidense horecaondernemers zijn daarmee het duurste uit. Amsterdam kwam met 2021 euro op de tweede plaats. Terrassen zijn volgens het blad een melkkoe voor gemeenten.