Hete drank verhoogt risico slokdarmkanker
De consumptie van hete dranken is niet aan te bevelen, blijkt uit een grote Chinese studie, medio februari gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine.
De onderzoekers vroegen ruim 450.000 mensen naar hun gewoonten als het ging om theedrinken, alcoholconsumptie en roken. In een vervolgperiode van negen jaar kregen 1100 mannen en 630 vrouwen slokdarmkanker.
Vergeleken met mensen die niet wekelijks hete thee dronken en minder dan 15 gram alcohol per dag gebruikten (een standaardglas wijn of bier), hadden personen die dagelijks hete thee dronken en rookten een 56 procent hoger risico op slokdarmkanker.
Bij degenen die hete thee dronken en ten minste 15 gram alcohol per dag gebruikten, was het risico verdubbeld (200 procent). De combinatie van hete drank, alcohol en roken leidde tot een vijf keer hoger risico (500 procent).
In een commentaar wordt gesteld dat het wijs is hete dranken voor gebruik eerst wat te laten afkoelen. Ook verstandig uiteraard: niet roken en matig zijn met alcohol. beeld iStock