Europa weert chemische stof bisfenol A niet uit voedselverpakkingen
De milieucommissie van het Europees Parlement verbiedt de hormoonverstoorder bisfenol A (BPA) in voedingsverpakkingen niet. Wel stemde het Parlement voor verlaging van de afgiftedrempel: de mate waarin de stof uit plastic mag vrijkomen. De parlementsleden gaven daarmee eerder deze maand hun goedkeuring aan een voorstel van de Europese Commissie.
BPA is een chemische stof die in veel plastic producten zit. De belangrijkste bron van bisfenol A is de plastic coating die aan de binnenkant van blikjes zit of aan de binnenkant van deksels van potjes. Het kan van daaruit in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen, meldt het Voedingscentrum.
Ook harde soorten plastic, zoals plastic bekers, broodtrommels, speelgoed, bestek en dergelijke bevatten BPA. Als aan de onderkant van plastic producten in een plastic tekentje het cijfer 3 (PVC) en 7 (PC) vermeld staat, bevat het product waarschijnlijk BPA, meldde het onderzoeksprogramma Radar eerder. BPA is verboden in flesjes babyvoeding.
Over het algemeen geldt dat de afgifte van BPA bij hergebruik van hetzelfde product minder wordt. Hergebruik van een verpakking waarin drank wordt verwarmd wordt ontraden, alsmede het plaatsen in de magnetron.
BPA staat op een Europese lijst van „zeer zorgwekkende stoffen” vanwege verstoring van de hormoonhuishouding en negatieve effecten op de voortplanting. Milieu- en gezondheidsorganisaties vragen daarom al jaren om een totaalverbod in voedselverpakkingen. „De nadelige effecten voor de volksgezondheid, zelfs bij erg lage doses, zijn zo goed gedocumenteerd dat bisfenol A al lang verboden zou moeten zijn in alle consumentenproducten”, zegt Natacha Cingotti van de Health and Environment Alliance.
„Het is kwalijk dat burgers bezorgd zijn dat de verpakking van hun voedsel BPA bevat die in het product kan lekken. Europese politici falen in hun verantwoordelijkheid om de gezondheid van burgers te beschermen. En dat terwijl er veiliger alternatieven bestaan.” beeld iStock