Aartsbisschop: Palestijnse christenen lijden onder onrust
Palestijnse christenen lijden onder de afwezigheid van een politiek proces tussen Israël en de Palestijnen.
Dat zei aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa van het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem woensdag in zijn kerstboodschap. De politiek is volgens de kerkleider „de grote afwezige” op dit moment. Sinds 2014 liggen de vredesonderhandelingen tussen Israëlische en Palestijnse delegaties stil. In de Gazastrook, die hij begin deze maand bezocht, bleek dat Palestijnen momenteel kampen met problemen op het gebied van bewegingsvrijheid, het ontvangen van vergunningen en familieherenigingen. „Al deze zaken zijn overal op de wereld normaal, maar daar niet. Mensen zijn moe van de situatie. De politiek zou daar een antwoord op moeten geven.”
In de Gazastrook wonen volgens hem nog 1200 christenen, onder wie een paar honderd rooms-katholieken. Hij ontkrachtte recente berichten dat christenen in Gaza zijn gedwongen zich tot de islam te bekeren. „Er is geen directe druk. Niemand zegt daar: jij moet je bekeren. Er is daar geen IS. Maar er is natuurlijk wel de druk van de maatschappij.” Pizzaballa sprak zich uit tegen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Trump. Het besluit leidde tot botsingen tussen Palestijnse betogers en Israëlische militairen. De Rooms-Katholieke Kerk vindt dat de status quo in de stad moet worden gerespecteerd. „Een eenzijdige oplossing kan niet gezien worden als oplossing. Eenzijdige beslissingen brengen geen vrede, maar verwijderen deze. Jeruzalem is een schat voor de hele mensheid. Elke exclusieve claim, of die nu politiek of religieus van aard is, is tegengesteld aan de eigen logica van de stad.”
De kerkleider hoopt dat de huidige crisis in Jeruzalem pelgrims niet zal belemmeren om het land te bezoeken. Het aantal pelgrims is de afgelopen tijd bijna verdubbeld. Na de Verenigde Staten komen de meeste rooms-katholieke bezoekers uit Indonesië. „De aanwezigheid van pelgrims is behalve een belangrijke geloofservaring, ook een prachtige expressie van solidariteit met de vele christenen en niet-christenen die op het gebied van religieus toerisme werken. In Jordanië heerst rust. We nodigen daarom de pelgrims uit het heilige land en Jordanië te bezoeken zonder vrees, want er is geen gevaar.”
De gevolgen van het geweld van de afgelopen weken zijn al zichtbaar, zegt de aartsbisschop. Al heeft hij nog geen definitieve cijfers, hij kan nu al zeggen dat „tientallen groepen” hun reis de afgelopen dagen hebben geannuleerd.