Geschorste generaal Abu Ghraib bijt terug
Janis Karpinski, de Amerikaanse generaal die geschorst werd als bevelhebber van de Abu Ghraib gevangenis in Bagdad nadat beelden van mishandeling van Iraakse gevangenen naar buiten waren gekomen, heeft in een vraaggesprek met de Britse omroep BBC gezegd dat zij tot zondebok wordt gemaakt.
Karpinski uitte beschuldigingen aan het adres van de huidige militaire bevelhebber in Irak, generaal Ricardo Sanchez, en generaal-majoor Geoffrey Miller, die na het ontstaan van het schandaal werd belast met het toezicht op de Amerikaanse gevangenissen in Irak. Volgens Karpinski zei Miller, die eerder aan het hoofd stond van de gevangenis voor terreurverdachten in Guantanamo, tijdens een bezoek aan Abu Ghraib tegen haar dat je gevangenen moet zien als honden en dat je „de controle over hen kwijt raakt als je ze ook maar één keer toestaat te geloven dat ze meer zijn dan honden.”
Een woordvoerder van het leger ontkent dat de generaal de uitlatingen die Karpinski beschrijft, heeft gedaan. „De verklaring van Karpinski klopt niet en is in tegenspraak met het beleid dat Miller eerder voorstond in Guantanamo en nu in Irak. Namelijk dat gevangenen humaan behandeld moeten worden.”
Over Sanchez zei Karpinski dat die eens aan de tand moet worden gevoeld over wat hij wist van de misstanden in Abu Ghraib en op welk moment.
Karpinski werd vorige maand geschorst als bevelhebber van de 800e brigade van de militaire politie omdat zij volgens onderzoekers van het leger te weinig aandacht had besteed aan de dagelijkse gang van zaken in de Abu Ghraib-gevangenis en niet krachtig genoeg heeft opgetreden tegen soldaten die de regels overtraden.
Karpinski heeft aangevoerd dat de ondervragingen in de gevangenis niet onder haar leiding plaatsvonden, maar onder die van een eenheid van de militaire inlichtingendienst die daarvoor een deel van de gevangenis had overgenomen. Volgens haar was de bedoeling daarvan om verhoormethoden te introduceren die in Guantanamo waren ontwikkeld. „Ik geloof dat ik een handige zondebok was”, zei zij tegen de BBC. „Ik had geen enkele reden naar cellenblok 1a of 1b te gaan of de verhoorkamers te bezoeken.”
Sinds de publicatie van de foto’s waarop Irakezen in vernederende situaties staan afgebeeld is één lid van Karpinski’s MP-brigade veroordeeld en staan zes andere op de nominatie om voor de krijgsraad te verschijnen. In het vraaggesprek met de BBC zegt Karpinski dat de eenheid waartoe deze militairen behoorden nog niet lang genoeg in Irak was om zo brutaal te zijn „’s nachts of ’s morgens vroeg gevangenen uit hun cellen te halen, hen op elkaar te stapelen en zichzelf in verschillende poses met hen te fotograferen.”
Een ondervrager die is gehoord in het kader van het onderzoek dat het Amerikaanse leger naar het schandaal uitvoert, heeft in een beëdigde verklaring gezegd dat de soldaten die de gevangenen in Abu Ghraib moesten bewaken gevangenen soms twintig uur per etmaal wakker hielden in opdracht van ingehuurde ondervragers, zoals hijzelf of leden van de militaire inlichtingendienst. Verschillende generaals hebben tegengesproken dat bewakers werden ingezet om gevangenen murw te maken. De ondervrager zei ook dat het hoofd van de militaire inlichtingendienst in Abu Ghraib, kolonel Thomas Pappas, persoonlijk toestemming had gegeven om slaapdeprivatie toe te passen.
De filmer Michael Moore heeft in een zondag gepubliceerd vraaggesprek met een Amerikaanse krant gezegd dat hij al maanden voordat de foto’s van het misbruik in Abu Ghraib werden gepubliceerd over soortgelijke foto’s beschikte. Hij had echter besloten daarover te zwijgen tot zijn film ”Fahrenheit 9/11” zou uitkomen. „Ik dacht dat ik ervan zou worden beschuldigd er alleen maar mee naar buiten te komen om reclame te maken voor mijn film. Daardoor heb ik misschien niet de juiste beslissing genomen”, zei Moore. De documentaire, die harde kritiek levert op het beleid van president George Bush na de aanslagen van 11 september en die vorige maand de hoogste onderscheiding kreeg in Cannes, gaat over tien dagen draaien in de Amerikaanse bioscopen. Moore zei dat de beelden die hij toont van mishandeling van Iraakse gevangenen schokkender zijn dan die uit de Abu Ghraib gevangenis „omdat het buiten gebeurt en alledaagser is.”