Economie

Ahold in het rood na extra afschrijving

Een bijzondere last van 450 miljoen euro heeft supermarktconcern Ahold in het rood geduwd. De afschrijving op goodwill en wisselkoersverschillen hebben te maken met de verkoop van de dochters Bompreço en Hipercard in Zuid-Amerika en het aandeel in CRC in Thailand (Azië), aldus het concern maandagmorgen bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal van 2004.

ANP
14 June 2004 10:38Gewijzigd op 14 November 2020 01:19

Ahold boekte daardoor een nettoverlies van 405 miljoen euro tegen een winst van 84 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsverlies kwam uit op 145 miljoen euro tegen een winst 402 miljoen een jaar eerder.

Begin mei publiceerde het concern al de omzet, die op 15,4 miljard euro uitkwam, 11,3 procent minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De omzetdaling is het gevolg van ongunstige wisselkoersverhoudingen en desinvesteringen. Afgezien van de afschrijving op de goodwill en de wisselkoersverschillen waren de financiële resultaten van het concern in lijn met de verwachtingen van bankanalisten.

Het bedrijf zag de schuld in het eerste kwartaal verder afnemen van 7,5 miljard euro aan het einde van vorig jaar tot 7,1 miljard aan het einde van het eerste kwartaal. Door de lagere schuld daalde de post rentekosten ook flink. In het eerste kwartaal gaf Ahold bijna 30 procent minder uit aan rente tot een bedrag van 223 miljoen euro.

Dochterbedrijf US Foodservice in de Verenigde Staten schrijft nog altijd rode cijfers. Het bedrijfsresultaat kwam uit op een verlies van 58 miljoen euro tegen 73 miljoen een jaar eerder. Analisten van banken hadden gerekend op een winst. De verbetering in het resultaat had volgens Ahold vooral te maken met wisselkoerseffecten.

US Foodservice was het zorgenkindje van Ahold. Vorig jaar werd bekend dat er bij dat bedrijf enkele jaren op grote schaal is gefraudeerd met inkoopkortingen. In totaal schatte Ahold de winst 880 miljoen dollar te hoog in. De onderneming is inmiddels gereorganiseerd en er is nieuw management.

De retail in de Verenigde Staten moest een stapje terug. De omzet zakte door wisselkoersverschillen met 14,6 procent tot 6,6 miljard euro. In dollars was de teruggang 1,2 procent. Het bedrijfsresultaat zakte door wisselkoersverschillen en een eenmalige post integratiekosten (25 miljoen dollar) met bijna een kwart tot 320 miljoen euro. Ahold is bezig de dochters Stop & Shop en Giant-Landover met elkaar te integreren.

Het bedrijfsresultaat van de retail in Europa, waaronder Albert Heijn, zakte weg. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 58 miljoen euro tegen 72 miljoen een jaar eerder. De vermindering was te wijten aan hogere pensioenkosten en een minder goede gang van zaken in Spanje, waar Ahold graag uit wil stappen.

Bij Albert Heijn leidden de prijsverlagingen in combinatie met kostenbesparingen tot een iets hoger bedrijfsresultaat. Dit cijfer maakte Ahold echter niet bekend. Wel steeg de omzet licht tot 1,7 miljard euro.

Beleggers waren te spreken over de resultaten van het supermarktbedrijf. De koers van het aandeel steeg in de ochtenduren met 1,8 procent tot 6,20 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer