Hypotheekaftrek 30 jaar
De regering wil de hypotheekrenteaftrek beperken tot een periode van maximaal dertig jaar. Hierdoor kunnen mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben op den duur in problemen komen. Om een aanzienlijke lastenverzwaring te voorkomen, zullen ze moeten sparen om na dertig jaar hun hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen.
Het voorstel om de duur van de hypotheekrenteaftrek te beperken, blijkt uit het aangepaste belastingplan voor de 21e eeuw dat minister Zalm en staatssecretaris Vermeend, beiden van Financiën, gisteren naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Als het aan de bewindslieden ligt gaat de beperking van de aftrekduur in per 1 januari 2001. Degenen die nu een hypotheek hebben, kunnen vanaf volgend jaar dus nog dertig jaar van de aftrek profiteren. Mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten, mogen maximaal dertig jaar hun rentebetalingen aftrekken. Al in een eerder stadium had het kabinet besloten de hypotheekrenteaftrek voor het tweede huis met ingang van 2001 af te schaffen.
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei vanmorgen dat de maatregel van dertig jaar bewust is genomen: ”De aftrekmogelijkheid voor hypotheekrente zit in ons belastingstelsel om vermogen op te bouwen en niet om voor het leven schuld in stand te houden. Mensen mogen natuurlijk best voor een langere periode dan dertig jaar een hypotheek nemen, maar het ministerie zal dat niet langer subsidiëren.”
Middeninkomens
Afgelopen maandagavond was al bekend dat de wijzigingen in het plan gunstig zijn voor mensen met een deeltijdbaan, middeninkomens en ouderen. Ook blijven door de veranderingen bestaande spaarloon- en premiespaarloonregelingen gehandhaafd. Nu zijn de bijbehorende bedragen en percentages bekend.
Voor mensen met een inkomen tot 25.000 gulden komt er een arbeidskorting oplopend tot 275 gulden. Dat heeft een positief inkomenseffect van 0,3 tot 1 procent. Mensen met een inkomen tussen de 60.000 en de 90.000 gulden gaan er 0,7 tot 1,1 procent op vooruit. Ouderen krijgen er door de aanpassingen 0,2 tot 0,6 procent bij.
In de rendementsheffing voor vermogens komt een algemene vrijstelling van 100.000 gulden voor maatschappelijk beleggen. Deze vrijstelling mag ook worden gebruikt voor een kapitaalverzekering van ten hoogste 50.000 gulden met het oog op studiekosten van een kind. Bestaande lijfrentepolissen tot maximaal 272.000 gulden per persoon vallen onder het oude belastingregime.
PvdA en D66 zijn in grote lijnen tevreden met de wijzigingsvoorstellen die Zalm en Vermeend naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Het VVD-kamerlid mevrouw De Vries wilde gisteren niet reageren. Zij wil eerst de stukken doornemen. Het CDA is in grote lijnen ook positief, al wil het op het gebied van de lijfrentepolissen verdere versoepelingen zien.
De werkgeversorganisatie VNO-NCW is positief, maar stelt ook vast dat de verbeteringen in het plan vaak een sigaar uit eigen doos zijn, aldus VNO-NCW.