Opruimen en structureren met een opruimcoach
Drie dagen afwas op het aanrecht, een stoel vol gedragen kleding en overal boeken en tijdschriften. Herkenbaar? Professional organizer Carina kwam bij me langs en deelde haar tips en tricks.
Kleurig en leefbaar, zo zou mijn appartement omschreven kunnen worden. Dat de structuur achter deurtjes en in laatjes helemaal zoek is, ziet niemand. Er zijn alleen wel regelmatig dingen kwijt. Om daar een einde aan te maken riep ik de hulp in van professional organizer Carina Bezemer. Ik vroeg haar het figuurlijke hemd van het lijf - en we schepten orde in de chaos.
Waarom een professional organizer?
Carina: „Ik ben eigenlijk al heel mijn leven aan het opruimen en organiseren. Door dit beroep kan ik mensen helpen veranderingen aan te brengen waar ze gelukkiger van worden.” Meestal kloppen mensen bij een opruimcoach aan met een specifiek probleem: een uit de hand gelopen verzameling of een situatie waardoor een huis door de chaos niet meer leefbaar is. Een sessie begint altijd met een kennismakingsgesprek en een inventarisatie van de situatie en de behoeften. Wat is het probleem en wat kan eraan gedaan worden? Voor sommige mensen is het genoeg om alleen wat tips te krijgen, zodat ze zelf aan de slag kunnen. Voor anderen geeft het samen opruimen juist dat beetje extra motivatie wat nodig is. Zo verliezen ze niet het overzicht tijdens het opruimen.
Wat is een opgeruimd huis?
Een huis hoeft geen toonzaal te zijn, er mag geleefd worden. Daarom is het niet nodig om een huis volledig opgeruimd te hebben. Natuurlijk ligt er speelgoed in een huis waar kinderen rondlopen. Soms staat er gewoon afwas op het aanrecht, en die bonte verzameling souvenirs is heus niet verkeerd. Zodra het echter een last wordt voor degene die in het huis woont, is er sprake van een probleem. Carina: „Ik zal nooit zeggen dat een huis een rommel is. Maar als het voor jou niet meer goed voelt, dan gaan we daar iets aan doen. Mensen hoeven van mij ook niets weg te gooien. Ze moeten zelf de keuze maken of ze dingen willen bewaren. Natuurlijk help ik in dit proces wel door vragen te stellen. Wat is dit? Wat wil je ermee? Heeft het emotionele waarde of is het overbodig?”
Ontspullen
Een huis is niet per definitie beter opgeruimd als er minder spullen staan. ‘Ontspullen’ is tegenwoordig een heuse trend: mensen die heel minimalistisch leven. „Heel mooi”, vindt Carina, „als het bij je past.” Mensen moeten geen dingen gaan weggooien om het weggooien - het moet een doel hebben. Als je gelukkig wordt van mooie spullen in huis, dan moet je ze gewoon laten staan. Geven de spullen je echter onrust, dan zou je ze weg kunnen geven of op een andere manier de deur uit kunnen doen. Het gevaar ligt echter op de loer om te rigoureus dingen weg te gooien. „Ik adviseer altijd om sowieso één doos met herinneringen te maken per persoon in een huishouden. Het is belangrijk om lieve brieven en mooie foto’s te bewaren, net als kindertekeningen. Ook deze verzamelingen kunnen natuurlijk weer uit de hand lopen, dus het is goed om het dan ook bij één doos te houden.”
Een interieur moet dus in balans zijn. Niet alles wat in huis staat hoeft functioneel te zijn. Carina: „Er zit wel verschil tussen bewust bewaren en gewoon niet weggooien. Als je er bewust voor kiest om iets te bewaren, weet je dat het object een doel heeft, of waarde. Bij het niet weggooien is er niet beslist over het item, en slingert het rond zonder een meerwaarde te hebben.”
De opruimklus
Carina geeft in principe nooit haar mening over de huizen waar ze komt. Maar voor deze gelegenheid maakte ze een uitzondering: „Het ziet er netjes en geordend uit! Een open kast oogt snel rommelig, maar doordat je boeken op kleur staan voorkom je dat.” We besluiten om de verstopte chaos aan te pakken. De laatjes en kastjes gaan open, en de rommel komt tevoorschijn. Een aantal uur later heb ik een lade voor knutselspullen, een lade met elektronica en een netje georganiseerde lade met post en andere belangrijke documenten. Een forse stapel spullen wordt doorverwezen naar de prullenbak, of weggegeven aan de buren.
Het was zeker de moeite waard om een professional organizer om hulp te vragen. Een opgeruimd huis zorgt namelijk voor een opgeruimd hoofd.
Tips van de organizer
- Een beetje rommel is niet erg: in een huis moet geleefd kunnen worden.
- Sorteer spullen in open kasten op kleur, dat geeft rust.
- Maak een lijst van boeken die je uitgeleend hebt: zo vergeet je nooit meer waar je boeken zijn.
- Maak direct keuzes over wat je bewaart en wat je weggooit. Zo voorkom je dat je dingen meer dan één keer vast moet hebben en er zich bijvoorbeeld stapels ongeopende post gaan vormen.
- Kleine dingen als pennen of USB-sticks in een laatje bewaren? Kleine bakjes in de lade zorgen dat je ze nooit meer kwijtraakt.