Alternatieve Nobelprijs toegekend
Een Azerbeidzjaanse journaliste en drie juristen uit India, Ethiopië en de Verenigde Staten zijn donderdag onderscheiden met een ‘alternatieve Nobelprijs’. Zij krijgen de Right Livelihood Award voor hun inzet voor mensenrechten, gezondheidszorg en goed bestuur.
De Azerbeidzjaanse Chadidja Ismajilova werd beloond „voor haar moed en vasthoudendheid” in het onthullen van corruptie in de hoogste regeringskringen, waarvoor ze in de gevangenis belandde. De Indiase advocaat Colin Gonsalves werd geprezen voor zijn inzet voor de allerarmsten in zijn land, waardoor die toegang kregen tot gesubsidieerde voedselhulp. De Ethiopische juriste Yetnebersh Nigussie zet zich onder meer in voor gehandicapten en het wegnemen van hindernissen in het maatschappelijk verkeer.
Gedrieën delen zij een prijs van 3 miljoen kroon (314.000 euro). Een eervolle vermelding gaat naar de Amerikaanse jurist Robert Bilott. Hij bracht een schandaal aan het licht over de tientallen jaren durende vervuiling van de omgeving van een chemische fabriek in West Virginia.
De Right Livelihood Awards werden in 1980 in het leven geroepen. Grondlegger Jakob von Uexküll vond dat de gewone Nobelprijzen voorbijgingen aan ‘echte’ wereldproblemen, zoals armoede, milieuvervuiling, oorlogsdreiging en schending van mensenrechten.