Brugklassers krijgen in 2018 meningokokkenprik
Brugklasleerlingen krijgen naar verwachting eind maart volgend jaar een oproep voor een extra vaccinatie tegen meningokokken.
Dat meldde minister Schippers van Volksgezondheid maandagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze heeft besloten tot de nieuwe vaccinatieronde omdat de meningokok W (MenW), een bacterie die hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging kan veroorzaken, sinds 2015 steeds meer ziektegevallen veroorzaakt. „Ik vind die toename zorgelijk”, aldus Schippers.
Sinds 2002 worden 14 maanden oude baby’s ingeënt tegen meningokokken van het type C (MenC), een ander type van de bacterie. Dat vaccin wordt in 2018 vervangen door een combinatieprik die ook tegen de W-variant beschermt. Omdat er alleen een combinatievaccin beschikbaar is dat ook is gericht op meningokokken van het type A en Y krijgen zowel brugklassers als baby’s straks dit vaccin (MenACWY), zo blijkt uit de brief van Schippers.
De meningokokkenbacterie huist bij veel mensen in de neus- of keel zonder veel problemen te veroorzaken. Als de ziekteverwekker echter –bijvoorbeeld door een verlaagde weerstand– in het bloed terechtkomt, is dat gevaarlijk. Hersenvliesontsteking en een bloedvergiftiging (meningokokkensepsis) kunnen het gevolg zijn. Dit zijn levensbedreigende aandoeningen. Vooral baby’s, tieners en ouderen boven de 45 jaar zijn kwetsbaar. Door die eerste twee groepen te vaccineren, hoopt Schippers ook het besmettingsgevaar voor ouderen te verlagen.
Het aantal infecties met meningokokken W is de laatste jaren snel gestegen. Tot twee jaar geleden waren er gemiddeld vier ziektegevallen per jaar. In 2016 steeg dit aantal plotseling tot vijftig. Dit jaar stond de teller op 1 augustus al op 47. Het lijkt er dan ook op dat het aantal ziektegevallen dit jaar opnieuw hoger zal uitkomen.
De meeste ziektegevallen deden zich tussen juli 2015 en mei 2017 voor onder tieners tussen 15 en 24 jaar (18 patiënten, vier sterfgevallen), 45-plussers (26 patiënten, 3 sterfgevallen) en 65-plussers (31 patiënten, 3 sterfgevallen).
Schippers kwam tot haar besluit op advies van een aantal experts die zich op initiatief van de directeur Infectieziektenbestrijding van het RIVM over de problematiek heeft gebogen tijdens een deskundigenberaad.
Het combinatievaccin dat Schippers wil inzetten is niet heel ruim voorhanden. Daarom is er haast geboden, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Voordat de Gezondheidsraad met een advies komt, zijn we zeker een jaar verder, aldus Schippers, die aangaf daar niet op te willen wachten. De voorbereidingen voor aankoop van het middel en voor de nieuwe vaccinatieronde zijn inmiddels in gang gezet.