Kerk & religie

Schooldag Kampen: Stel inhoud centraal in de kerk

De kerk moet op weg naar 2030 de inhoud centraal stellen. In plaats van gericht te zijn op de eigen organisatie, moet ze „letten op de Stem van de Bruidegom.”

Van onze verslaggever
23 September 2017 21:10Gewijzigd op 16 November 2020 11:33
Afsluitende bijeenkomst van de Schooldag in de Broederkerk in Kampen. beeld RD
Afsluitende bijeenkomst van de Schooldag in de Broederkerk in Kampen. beeld RD

Tijdens de jaarlijkse Schooldag van de Theologische Universiteit Kampen van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), klonken deze adviezen uit de mond van twee niet-GKV-leden: dr. A. J. Plaisier en drs. P. J. Vergunst, beiden lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Dr. Plaisier is predikant en oud-scriba van deze kerk, Vergunst is algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond. Het duo was samen met de vrijgemaakte synodepreses dr. M. H. Oosterhuis en dr. J. E. van Muijlwijk-Koezen, bestuurslid van de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding, uitgenodigd om het woord te voeren tijdens de slotbijeenkomst.

Waar de PKN het plan Kerk 2025 uitrolt, stond bij de Schooldag de kerk in 2030 centraal. Met de hereniging van de GKV en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) in het vooruitzicht, is het van belang om vooruit te kijken „naar de kerk die we willen zijn”, zo zei de rector van de universiteit, prof. dr. R. Kuiper. Hij vertelde dat een groep mensen uit de GKV, de NGK en de Christelijke Gereformeerde Kerken daarover nadachten en concludeerden: De kerk is allereerst lichaam van Christus en vervolgens ook gemeenschap van heiligen. De punten waarin ze dit uitwerkten, waren niet in de eerste plaats organisatorisch van aard, maar geestelijk.

Dr. Plaisier sprak over wat volgens hem belangrijk is in de kerk van de toekomst. Zoals het besef dat de kerk van Christus is en niet van mensen. Van Hem mag de kerk het dan ook verwachten. Christenen moeten een leven met God hebben en daarover en daaruit spreken. De kerkelijke organisatie behoort tot een minimum te worden terug gebracht en mensen met charisma en een roeping moeten de ruimte krijgen.

Vergunst benadrukte het belang van pastoraat. „We moeten namens Christus onder de mensen zijn.” Ook wees hij op het belang van de vorming van predikanten. Hij constateerde dat de prediking niet altijd de harten van mensen raakt, ook al doen predikanten enorm hun best. „Is er te veel oppervlakkige, weinig verrassende Schriftprediking die mijn leven confronteert met Gods liefde en Gods geboden?”

In het afsluitende panelgesprek beantwoordden de sprekers vragen uit het publiek. Waaronder van een bezoeker die zich afvroeg hoe het verder moet met de kerk als er wordt teruggegaan naar het Woord, dat vervolgens verschillend wordt uitgelegd. Volgens synodepreses dr. Oosterhuis komt dat voor een deel „doordat de Bijbel gewoon een heel moeilijk boek is, waaruit je tot verschillende opvattingen en exegesen kunt komen. Het heeft ook ermee te maken dat ons kennen onvolkomen is.”

Dr. Plaisier: „Zou het helpen als we ons niet alleen terugtrekken in onze kamer en de Bijbel alleen lezen, maar ook samen met anderen bezien wat de Bijbel ons leert? Al ons denken en uitleggen heeft bovendien maar één doel, dat we ons richten op Christus Zelf.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer