OPEC besluit meer olie te produceren
De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) gaat het plafond voor haar olieproductie verhogen met 2,5 miljoen vaten per dag. Het oliekartel wil zo de prijs voor ruwe olie omlaag krijgen. Analisten zien echter weinig heil in het besluit en verwachten niet dat olieproducten als benzine snel goedkoper worden.
Vanaf 1 juli gaat het productieplafond van de OPEC omhoog van 23,5 miljoen vaten naar 25,5 miljoen. De 2 miljoen extra vaten per 1 juli levert een productieverhoging op van 8,5 procent, de hoogste in meer dan zes jaar. Daarnaast hebben de OPEC-leden beloofd per 1 augustus nog eens te zorgen voor een stijging met 0,5 miljoen vaten tot 26 miljoen vaten. Een vat bevat 159 liter.
Ministers van tien van de elf olieproducerende landen waren donderdag in de Libanese hoofdstad Beiroet bijeen om overeenstemming te bereiken over het verhogen van hun productie. Alleen Irak deed niet mee. De OPEC vergadert volgende maand opnieuw, op 21 juli in Wenen, over de effecten van het besluit.
Het besluit om meer olie op te pompen kwam niet als een verrassing. Het kartel staat al maanden onder druk om iets aan de dure olie te doen. De olieprijs is dit jaar ongeveer 30 procent gestegen en bereikte eerder deze week op de termijnmarkt van New York een recordniveau van 42,45 dollar. OPEC-voorzitter Purnomo Yusgiantoro herhaalde donderdag dat de organisatie bezorgd is over het effect van de dure olie op de wereldeconomie.
De lidstaten produceren momenteel al meer dan afgesproken. Daarom zal in de praktijk het besluit betekenen dat de OPEC hooguit 800.000 tot 1 miljoen vaten meer zal produceren. Dagelijks worden op de wereldmarkt 80 miljoen vaten verhandeld.
Analisten reageerden teleurgesteld en zeiden dat de OPEC minder doet aan de hoge olieprijzen dan verwacht. Algerije had woensdag de oliemarkten nog hoop gegeven door te pleiten voor het volledig opendraaien van de oliekraan.
De olieprijs kwam nauwelijks in beweging na het besluit. In Londen steeg een vat Noordzee-olie naar 37,84 dollar en werd daarmee 0,49 dollarcent duurder dan bij het slot van de handel woensdag. Later zakte de prijs weer onder de 37 dollar. Ook de prijs voor lichte ruwe olie in New York ging in eerste instantie omhoog en kwam donderdag weer even boven de 40-dollargrens uit. Effectenhandelaren liet het besluit van de OPEC Siberisch. Er was geen enkele reactie te merken op de aandelenkoersen.
Voor consumenten ziet het er niet naar uit dat ze binnenkort minder moeten betalen voor benzine. Er zijn andere factoren, zoals de beperkte capaciteit voor raffinage en de stijgende vraag naar benzine in de komende vakantie in de Verenigde Staten. „De benzineprijzen blijven hoog”, aldus een energieconsultant van PFC Energy uit Washington in de zakenkrant The Wall Street Journal.
Steeds meer analisten zijn de mening toegedaan dat de OPEC momenteel nauwelijks invloed heeft op de hoogte van de olieprijs. Weliswaar is het kartel goed voor ruim 35 procent van de wereldproductie, maar andere factoren zijn momenteel veel invloedrijker. Zo is de vraag naar olie uit de hardgroeiende economieën van de Verenigde Staten en vooral China sterk toegenomen. „Volgens ons is er dan ook geen tekort op de markt”, zei de Iraanse olieminister Zangeneh.
Verder speelt de onzekere situatie in het Midden-Oosten een grote rol. Nadat afgelopen weekeinde terroristen een bloedbad hadden aangericht in een wooncomplex van westerse werknemers in de Saudische olie-industrie sloeg de oliemarkten helemaal de schrik om het hart. Saudi-Arabië is ’s werelds grootste olieproducent en geldt als een van de weinige OPEC-leden die reservecapaciteit heeft. De 2,5 miljoen vaten die nu zijn beloofd komen ook grotendeels uit Saodi-Arabië.