Beurzen omlaag na provocatie Noord-Korea
De hernieuwde onrust over Noord-Korea zorgden dinsdag voor verliezen op de Europese beurzen. Beleggers werden er nerveus van dat het regime in Pyongyang een raket heeft afgevuurd die over Japans grondgebied vloog. De duurdere euro drukte eveneens op het beursklimaat.
De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,9 procent lager op 510,03 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 767,37 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,5 procent kwijt.
Door de spanningen besloten veel beleggers over te stappen op veilig geachte beleggingen, zoals goud en staatspapier. Dat ging ten koste van de vraag naar aandelen. De euro steeg verder in waarde en werd uiteindelijk verhandeld voor 1,2034 dollar, tegen 1,1970 dollar bij het slot op maandag. Het was voor het eerst sinds januari 2015 dat de euro tot boven de 1,20 dollar steeg.
In de Amsterdamse hoofdindex ging het overgrote merendeel van de fondsen omlaag. Grootste daler was verzekeraar Aegon met een min van 3,8 procent. Biotechbedrijf Galapagos en chipmachinefabrikant ASML waren met plusjes van 0,4 en 0,3 procent de enige stijgers.
Bij de middelgrote fondsen was het beeld vrijwel hetzelfde. Daar ging verlichtingsbedrijf Philips Lighting het hardst onderuit, met een koersdaling van 5,1 procent.
Van Lanschot Kempen ontsnapte aan de negatieve teneur en klom bij de kleinere beursfondsen 3,2 procent. De Bossche vermogensbeheerder wist de winst in de eerste jaarhelft bijna te verdubbelen en geeft zijn aandeelhouders een extra uitkering van 1 euro per aandeel.
In de Europese mediasector werden verder flinke verliezen geleden. De Duitse tv-zender ProSiebenSat.1 kelderde in Frankfurt bijna 15 procent na een winstalarm. Ook verlaagde Goldman Sachs het advies voor ProSieben. Concurrent RTL Group verloor ruim 5 procent. In Madrid daalde Mediaset Espana 7 procent en het Britse ITV zakte een kleine 5 procent.
De situatie rond Noord-Korea zorgde verder voor stevige koerswinsten onder de gouddelvers in Londen. Fresnillo klom bijna 3 procent en Randgold Resources dikte een kleine 5 procent aan.
Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper op 45,84 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 51,65 dollar per vat.