Kerk & religie

EA staat personen toe als deelnemer

Het bestuur van de Evangelische Alliantie (EA), een platform van ruim honderd organisaties, zeven kerkgenootschappen en zo’n 250 gemeenten, heeft recent besloten het deelnemerschap ook open te stellen voor individuele personen. Tot nog toe konden zij alleen als vriend en donateur bij de EA betrokken zijn.

Kerkredactie
28 May 2004 19:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:16

Van deze „persoonlijke deelnemers” wordt verwacht dat ze „van harte instemmen met de beginselverklaring en het motto van de EA. Dat motto luidt: Jezus Christus maak ons één - in Uw opdracht - in Uw liefde”, aldus de EA in een persbericht. Persoonlijke deelnemers verklaren zich bereid om dit motto vorm te geven in hun eigen omgeving. De EA gaat hen daarin stimuleren. „Door middel van e-mail, een snel communicatiemiddel waar weinig kosten aan zijn verbonden, willen we al die christenen die aangeven dat zij verlangen naar en bezig zijn met eenheid, bemoedigende berichten en tips geven”, licht coördinator Gerard van der Schee, adjunct-directeur van de EA, toe. „Het gaat dan om tips en nieuwtjes die te klein zijn om in een blad of wat ook te zetten, maar die toch veel voor mensen, in hun omgeving, gemeente, noem maar op, kunnen betekenen. Op het gebied van evangelisatie bijvoorbeeld.” Op hun beurt steunen de deelnemers de EA „met gebed, meedenken en een jaarlijkse financiële bijdrage.” De deelnemersbijdrage is minimaal 25 euro per jaar.

Begin deze maand heeft Van der Schee een eerste groep van „ruim honderd christenen” aangeschreven. Het gaat hierbij om „mensen die al in allerlei werkgroepen of projecten actief zijn, die we dus goed kennen. We willen peilen of dit idee hen aanspreekt. Communiceert het?”

In zijn oproep om EA-deelnemer te worden benadrukt hij „het gebed van Jezus om eenheid onder zijn discipelen (Johannes 17:22-23). „Wanneer u zich aanmeldt als ’bruggenbouwer’, groeit een beweging van christenen die dit gebed serieus willen nemen. Christenen die verlangen naar eenheid, onderling respect en samenwerking bij het vervullen van de Grote Opdracht en het Grote Gebod.” De zendingsopdracht en het bijbelse gebod tot liefde voor God en de naaste zijn voor de EA onlosmakelijk met elkaar verbonden, schrijft de EA.

De wortels van de Nederlandse EA liggen in 1867. Van der Schee: „In 1846 werd in Engeland, in Londen, een Evangelische Alliantie opgericht, vanuit een verlangen naar de vernieuwing van de kerken. In 1867 zeiden mannen als Groen van Prinsterer en Da Costa: „Dat hebben we in Nederland ook nodig. We moeten voortdurend terug naar de Heer als Bron.” En dat drijft ons nog steeds.” In 1979 werd de Nederlandse EA een stichting.

De persoonlijke deelnemers zullen ook worden uitgenodigd voor het jaarlijkse EA-congres, samen met de vertegenwoordigers van aangesloten kerken, gemeenten en organisaties. Ook wil de EA hen via peilingen gaan betrekken bij vragen die spelen binnen de evangelische beweging. „De deelnemers kunnen op deze manier helpen bij het ontwikkelen van standpunten en het overbruggen van meningsverschillen.”

Als het persoonlijk deelnemerschap aanslaat, zal de EA „meer dan nu kunnen gaan functioneren als spreekbuis van de brede evangelische beweging.” De EA als nieuw kerkverband? „Nee”, benadrukt Van der Schee. „We willen zeker niet een soort superkerk worden. Elke kerk, groepering of organisatie die bij de EA is aangesloten, behoudt zijn eigen cultuur. Maar gezamenlijk willen zij zich inzetten voor eenheid en liefde, vanuit een verlangen om de Heere Jezus te dienen.”

Veel organisaties en kerken hebben inmiddels zo veel vertrouwen in de EA dat zij vinden dat wij het woord namens hen mogen voeren, aldus de coördinator. „Laatst hebben we bijvoorbeeld namens een aantal organisaties en kerken een handtekeningactie georganiseerd voor christenvervolging in Sri Lanka. En misschien zullen we in de toekomst ook meer contacten gaan leggen met de christelijke partijen, of de politiek als geheel gaan aanspreken.”

Hoeveel persoonlijke deelnemers verwacht hij dat zich zullen aansluiten? „Dat is altijd wat moeilijk te zeggen. Maar ik zou het mooi vinden als we in 2005 op een 3000 mensen zouden komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer