Buitenland

Gigantische ijsberg breekt af

Een gigantische ijsberg, twee keer zo groot als de oppervlakte van Luxemburg, is van het ijsplateau in Antarctica afgebroken, blijkt uit satellietbeelden. De ijsmassa drijft nu naar het noorden, meldde het Duitse Alfred Wegener Instituut voor Pool- en Zee Onderzoek woensdag.

ANP/DPA
12 July 2017 12:37Gewijzigd op 16 November 2020 11:00

Het zal waarschijnlijk twee tot drie jaar duren voordat de ijsmassa is gesmolten. Het is met een lengte van 175 kilometer en een breedte tot op sommige plekken 50 kilometer een van de grootste ijsbergen die wetenschappers de laatste drie decennia hebben gezien. De 6000 vierkante kilometer grote ijskolos vormt momenteel geen gevaar voor mensen.

Het ijs kan wel een risico worden nu het is afgebroken. Antarctica ligt buiten belangrijke handelsroutes, maar is wel een bestemming voor cruiseschepen vanuit Zuid-Amerika. In 2009 werden meer dan 150 passagiers en de bemanning geëvacueerd toen hun schip MTV Explorer op een ijsberg was gevaren.

De nu losgeslagen ijsberg was al drijvend voordat die afbrak van het zogeheten Larsen C-plateau. Daardoor gaat er geen directe invloed op de zeespiegel van uit. De ijsplateaus Larsen A en B, die noordelijker op het Antarctische schiereiland lagen, braken in respectievelijk 1995 en 2002 al af. „De grotere hoeveelheden ijs die daardoor de oceaan in kwamen, droegen wel bij aan een stijging van de zeespiegel”, zei David Vaughan, glacioloog en wetenschappelijk directeur bij het British Antarctic Survey.

In de volgende maanden en jaren kan het Larsen C-ijsplateau geleidelijk weer aangroeien of juist verder afkalven. De meningen in de wetenschappelijke wereld daarover zijn verdeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer