Tekort aan verpleegkundigen ‘urgent’ probleem
Een schaarste aan verpleegkundigen zorgt voor duurdere zorg en langere wachtlijsten. Bestuurder Ab Klink van zorgverzekeraar VGZ en Sonja Kersten, directeur van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland luidden woensdag in het Financieele Dagblad de noodklok. Ze spreken van een structureel en urgent probleem binnen de sector.
Een groeiend tekort aan verpleegkundigen dwingt zorginstellingen tot het geven van hogere salarissen, bonussen en zelfs huisvesting om personeel aan te trekken. Maar dat is „symptoombestrijding” en zorgt er alleen maar voor dat lonen verder stijgen, waarschuwt Klink.
Met hogere lonen „lost de zorginstelling het eigen personeelsprobleem op, maar ze trekt de mensen wel weg van een plek waar ze anders zouden werken”, zegt Kersten. De werkdruk wordt daardoor steeds hoger van zittend personeel met leegloop als gevolg, vult Klink aan.
Volgens de oud-minister van Volksgezondheid is het „juist belangrijk om te kijken waar onnodige zorg wordt geleverd en waar het personeel dus onnodig wordt ingezet.” Zo wil Klink bijvoorbeeld een verplaatsing van zorg vanuit het ziekenhuis naar de huisarts en de wijkverpleging, om de personele druk in ziekenhuizen te verlagen.
Beiden pleiten voor betere samenwerking op regionaal niveau en tussen zorgverzekeraars en gemeenten om het probleem aan te pakken.