EO start predikantenportal op internet
De Evangelische Omroep is woensdag een portal op internet gestart speciaal voor predikanten. Op www.eo.nl/predikanten is informatie bij elkaar gebracht die dominees en andere voorgangers kunnen gebruiken bij hun dagelijks werk. De EO wil kerken en gemeenten op deze manier helpen bij hun taak.
De site is niet alleen toegankelijk voor predikanten of voor voorgangers van evangelische gemeenten, maar voor iedereen die over een internetaansluiting beschikt. De site is opgezet vanuit de behoeftes en werkwijzen van de predikant. Maar de EO hoopt dat ook andere ambtsdragers, jeugdwerkers en mensen die actief betrokken zijn bij het kerkelijk leven de geboden informatie gaan gebruiken.
De site wil, aldus EO-directeur Henk Hagoort, mensen over de grenzen van denominaties heen bij elkaar brengen. „We steken breed in. De vrucht van de site zal moeten zijn dat mensen elkaar inspireren.” De site biedt informatie aan onder de rubrieken kerkdienst, pastoraat, jeugdwerk, leidinggeven, naar buiten (zending, evangelisatie), studie en service.
Zo zijn er ideeën voor activiteiten in de komende periode van het kerkelijk jaar. Er is een agenda met conferenties, speciaal voor predikanten. Pieter van Kampen maakte een dossier over de islam. En hij gaat ook nog over andere wereldgodsdiensten en stromingen schrijven. Een digitale bibliotheek staat vol met werken van bijvoorbeeld Athanasius en Origenes, van Bunyan, Owen en Spurgeon en de Barmer Thesen van Karl Barth. Korte videofilmpjes zijn, samen met werkbladen, te gebruiken voor catechese.
Er verschijnt iedere week een nieuwe preek. Op dit moment zijn er twee beschikbaar: een van ds. B. J. van der Graaf, hervormd predikant in Gouda, en een van dr. J. Douma, predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Beverwijk. De hervormde ds. P. L. R. van der Spoel uit Harderwijk verzorgt de redactie van dit onderdeel. „Teun van der Leer zit nog in het vat. In die zin zijn we dus breed”, aldus eindredacteur ds. W. Smouter, van wie het idee voor de nieuwe toegangspoort afkomstig is. „De bedoeling van dit onderdeel van de site is niet om predikanten van een preek te voorzien”, licht hij toe. „We willen collega’s laten meekijken. Hoe pak jij dat nou aan?”
Op termijn komt er ook een niet algemeen toegankelijke plaats waar predikanten vragen kunnen stellen, bijvoorbeeld over pastoraat. Zover is het echter nog niet. De EO wil eerst een omgeving kunnen bieden die voor 100 procent veilig is.
Verder biedt de site vooral veel links. Bewust niet naar organisaties. Sites die dit doen, zoals www.dominee.nl, zijn er al genoeg vindt de EO. De links van het predikantenportal verwijzen regelrecht naar concrete inhoudelijke informatie, bijvoorbeeld een krantenartikel. Goede doelen die een link willen op de EO-site zijn aan het verkeerde adres. „Aan kennis daarover heeft een predikant over het algemeen geen gebrek”, zegt ds. Smouter, Nederlands gereformeerd predikant in Ede. „Wij noemen bijvoorbeeld ook geen zendingsorganisaties, maar wij geven tips. Er zijn veel dingen die wij wel belangrijk vinden, maar toch niet brengen.”
Internet biedt volgens ds. Smouter mogelijkheden waar geen boek tegen opkan. Hij geeft een voorbeeld. „Moslims geloven dat niet Jezus maar een ander aan het kruis is gestorven. Dat hebben ze uit een apocrief evangelie, het Evangelie van Barnabas. Bij ons op de site staan verschillende mogelijkheden om verder te gaan met eigen onderzoek. Je kunt doorlinken naar het Evangelie van Barnabas en je krijgt de bewuste passage. Er is een zoekmachine om in de koran te lezen. Als je daarop klikt, krijg je alle plaatsen in de koran over Jezus.”
Internet biedt volgens Hagoort nog het voordeel dat je op ander mediagedrag kunt inspelen. „Bepaalde programma’s kunnen we on line zetten. Voor veel mensen is het een uitkomst wanneer ze op hun eigen tijdstip kunnen luisteren. Je hoeft dan niet op zaterdagavond precies op het goede tijdstip radio 747AM aan te zetten om bijvoorbeeld naar een boekbespreking te luisteren.”
Er komt volop gelegenheid voor bezoekers om nieuw materiaal voor de site aan te dragen. Dat moet aan drie voorwaarden voldoen. Is het relevant voor de doelgroep predikanten? Heeft het voldoende kwaliteit? En past het bij de doelstelling van de EO? Heeft iemand het al op internet staan, dan komt er een link. Geschikt materiaal kan ook bij de EO op de site worden gezet en zo beschikbaar komen. Daarbij geldt: De redactie redigeert.
Al voor de start van de nieuwe portal hebben 350 predikanten aangegeven belangstelling te hebben voor een dergelijke toegangspoort. Ds. Smouter vindt niet dat de nieuwe site concurreert met andere, zoals Meetingpoint van de stichting Reformatica. „De clou van internet is dat je geen concurrenten hebt. Als een site goede dingen heeft, dan bieden wij een ingang. Dan zijn we dus bondgenoten en brengen we juist bezoekers.”
Een belangrijk motief om met het portal te starten is volgens Hagoort het besef dat de omroep en de kerken elkaar in toenemende mate nodig zullen hebben om mensen met het Evangelie te bereiken. „Radio en tv leveren een beperkte bijdrage aan onze missie. Het kan mensen prikkelen. Maar als het over tot geloof brengen gaat, dan hebben de media en de lokale kerken elkaar nodig. Mensen hebben een relatie nodig.”
Vanuit deze overweging richt de EO zich op de doelgroep predikanten. Hagoort: „Zij spelen een sleutelrol.”