Klassenfoto maken tijdens het Offerfeest: doe maar niet
De schoolfotograaf laten komen tijdens de viering van het Offerfeest. De Haagse Maria Montessorischool krijgt er een boete voor. Twee kinderen die vrij hadden gekregen voor het moslimfeest staan niet op de klassenfoto en daarmee heeft de school onderscheid gemaakt tussen leerlingen, vond de rechter.
„Weet u hoe het voelt als je dochtertje van 5 elke dag bij binnenkomst in de klas naar de foto kijkt en vraagt: Mama, waarom sta ik hier niet op?” Dat vroeg de Haagse moeder volgens het AD snikkend tijdens de zitting in Haagse rechtbank. Smartengeld, 10.000 euro, eiste de islamitische vrouw. Dat ging de kantonrechter te ver: hij hield het op 500 euro.
Moslimkinderen zouden niet in dezelfde mate als hun medeleerlingen in staat zijn geweest van de aangeboden dienst gebruik te maken, en dat druist in tegen de wet gelijke behandeling. Ook al zegt de school dat het niet mogelijk was om een andere datum te prikken, en heeft hij een alternatief geboden door de fotograaf op een andere dag foto’s te laten maken van de afwezige leerlingen. Dat was voor het schieten van de klassenkiekjes te laat.
Enkeltje Arabië
Op sociale media riep het vonnis maandag grote verontwaardiging op. PVV-leider Wilders uitte zijn woede op Twitter met een foto van een gesluierde vrouw, met een biljet van 500 euro voor haar ogen. „Schoolfoto alsnog genomen. Gebruik die 500 euro voor een enkeltje naar een islamitisch land!” brieste hij.
Er volgden Kamervragen van zijn partij: Of de betrokken rechter op non-actief kan worden gezet? En of de minister „dit soort ongein” wil voorkomen door afwezigheid van school op islamitische feestdagen te verbieden?
Inderdaad, als een leerling een vrije dag vraagt vanwege godsdienstige of levensbeschouwelijke verplichtingen, mag een school dat niet weigeren. Maar kan hij op dit soort dagen ook geen fotomoment of excursie meer plannen?
Scholen doen er verstandig aan rekening te houden met religieuze feestdagen, reageert advocaat Bart Bouter uit Barneveld.
Hoe opvallend is deze uitspraak?
„Mijn eerste gevoel zegt: dit gaat wel ver. De school meent dat hij haar best heeft gedaan om te kijken naar alternatieven. In het vonnis viel mij op dat de rechter vooral vindt dat de school die onvoldoende heeft onderbouwd, bijvoorbeeld met een e-mail waarin hij de fotograaf vraagt de afspraak te verzetten. De school zegt ook dat er later nog een nieuwe klassenfoto is gemaakt door een amateur. Die zou iedereen gratis hebben gekregen en ook in de klas zijn opgehangen. Volgens de ouders is dat helemaal niet waar. Als de school zijn huiswerk goed had gedaan, was er misschien iets anders uitgekomen.”
Wat betekent deze uitspraak voor scholen?
„Dat zij de agenda moeten natrekken voor ze een datum prikken waarop ze „een dienst aanbieden”, zoals de wet zegt. Scholen doen er goed aan rekening te houden met bekende feestdagen, maar wellicht ook met andere religieuze hoogtijdagen. Het is verstandig zo’n afspraak tijdig te communiceren, zodat de fotograaf eventueel een dag later kan terugkomen.”
Heeft een christelijke jongere die een openbare school zit en door een vrije biddag niet op de klassenfoto kan, ook recht op vergoeding?
„Als je in deze zaak andere namen invult, hoeft daar geen andere uitspraak uit te komen. Dat kan ver gaan, zeker in ons land. De wet heeft het over dagen voor godsdienst en levensbeschouwing. Als je dit doorvertaalt zou ook een aanhanger van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster, die vorig jaar is erkend, kunnen claimen dat zijn school kijkt naar zijn feestdag.”
Volgens het AD geldt dat ook voor een bruiloft in de familie, omdat een school op zo’n dag geen vrij mag weigeren.
„Dat is te kort door de bocht. Dan kan een school nooit meer schoolfoto’s laten maken. Het gaat erom dat je geen onderscheid maakt op basis van godsdienst, levensovertuiging of een andere grond die de wet noemt.”