Gereformeerde Bond: Prof. De Lange gaat buiten geloof van de kerk
Met zijn opvattingen over onsterfelijkheid en de hemel plaatst prof. Frits de Lange zich „buiten de katholieke traditie en het geloof van de kerk”, vindt de Gereformeerde Bond.
Prof. De Lange is hoogleraar ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), het opleidingsinstituut voor predikanten van de Protestantse Kerk in Nederland. Vorige maand ontstond er ophef over een artikel van hem in dagblad Trouw naar aanleiding van zijn nieuwe boek ”Heilige onrust”. Over de vraag of er een hemel bestaat, kunnen we niets met zekerheid zeggen, aldus prof. De Lange in Trouw.
In een brief aan het college van bestuur van de PThU en een opiniebijdrage in deze krant trok dr. A. A. A. Prosman aan de bel. De PThU moet zich als kerkelijke opleiding uitspreken hoe ze zich verhoudt tot de opvattingen van prof. De Lange, vindt de emeritus predikant binnen de PKN.
In een bespreking van het nieuwe boek van prof. De Lange deze week in De Waarheidsvriend, het orgaan van de Gereformeerde Bond, sluit P. J. Vergunst zich hierbij aan. De kerkelijke zending van prof. De Lange als hoogleraar aan de PThU „wringt” met zijn opvattingen, aldus de algemeen secretaris van de Bond, „dat is zelfs tot een spagaat geworden.”
„Bepalend voor het theologiseren van prof. De Lange is de stand van de wetenschap”, concludeert Vergunst. Volgens die wetenschap is de mens pas heel laat in de geschiedenis ontstaan, na een lang proces van evolutie. Vanuit dit perspectief is „het leven op aarde een soort zinloze drukmakerij”, schrijft de hoogleraar.
Vergunst vindt dat de opvattingen van De Lange wringen met de missie van de PThU. „Als de Protestantse Theologische Universiteit zich de opleider van predikanten voor de Protestantse Kerk noemt, heeft zij zich positief te verhouden tot de grondslag van de kerk, die belijdt dat Gods Woord haar bron en norm is.”
In reactie op de kritiek van dr. Prosman stelde rector prof. dr. M. M. Jansen van de PThU dat er aan de PThU ruimte moet zijn voor diepgaand debat over fundamentele vragen binnen het kader van de veelkleurigheid van de protestantse traditie. Voor Vergunst is dat te mager. „Wie geroepen is op de universiteit van onze kerk op het onderwijs en onderzoek toezicht te houden, draagt daarmee een grote verantwoordelijkheid en zal dieper moeten afsteken dan het gesprek over de breedte van de protestantse traditie en de kracht van argumenten.”