Rechter akkoord met DNA-test donorkinderen
De kortgedingrechter in Rotterdam heeft vrijdag de eis van 22 donorkinderen voor een vergelijking met DNA van de overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat gedeeltelijk toegewezen. De arts had van 1980 tot 2009 zijn eigen IVF-kliniek in Barendrecht, waar hij naar verluidt vrouwen insemineerde met zijn eigen zaad.
Resultaten van de DNA-test mogen echter pas worden gebruikt als de rechter in een bodemprocedure heeft geoordeeld dat dat is toegestaan. Tot die tijd blijven de DNA-vergelijkingen geheim en onder toezicht van een notaris, aldus de voorzieningenrechter.
In het vonnis haalde de rechter ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens aan, waarin is geregeld dat kinderen het recht hebben te weten wie hun biologische ouders zijn. De uitspraak werd door de talrijk aanwezige, vermeende donorkinderen met applaus begroet.
Een van de eisers, Merel-Lotte Heij (23) uit het Limburgse Vijlen, zegt „ontzettend blij” te zijn. Defence for Children, die de groep van 22 eisers juridisch bijstaat, noemt het vonnis „een belangrijke stap voorwaarts in kinderrechtenland”
De raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis heeft intussen een onderzoekscommissie ingesteld die moet bekijken wat er nog te achterhalen is over de periode 1965-1979. In die tijd werkte Karbaat als vruchtbaarheidsarts in het Zuiderziekenhuis, dat tegenwoordig onderdeel vormt van het Maasstad Ziekenhuis.
Anonieme zaaddonors van voor 2004 zouden zich bekend moeten maken, zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag op haar beurt over donorkinderen die vragen hebben over hun vader. Sinds 2004 worden de donors van sperma, eicellen en embryo’s landelijk geregistreerd. Voor die datum bleef de donor anoniem.
Veel kinderen zijn op zoek naar hun donorvader. De nieuwe organisatie Donor Detectives, opgericht door donordochters uit Nederland en België, wil deze kinderen helpen. De stichting maakte deze week bekend dat het voor het eerst gelukt is de anonieme spermadonor van een 32-jarige Nederlandse vrouw via een commerciële DNA-databank op te sporen. Naar schatting 40.000 kinderen zijn tot 2004 door een anonieme spermadonor verwekt.