GZB op jaarvergadering: Geen machtsvertoon in zending
„De GZB wil wel present zijn, maar niet met vertoon van Westerse macht.” Dat stelde ds. J. P. Ouwehand donderdagavond tijdens de algemene vergadering van zendingsorganisatie GZB waarbij het nieuwe meerjarenbeleidsplan 2017-2021 ”Veelkleurige kerk, het Evangelie voor iedereen” werd gepresenteerd.
Ds. Ouwehand, directeur van de zendingsorganisatie in de Protestantse Kerk in Nederland, stelde in zijn presentatie dat de nota van 36 pagina’s werd geschreven na veel gesprekken met betrokkenen. De GZB is een gereformeerde zendingsorganisatie en daarom is de genade van God het startpunt van alle zendingswerk, benadrukte ds. Ouwehand. „De GZB wil de rijkdom van Gods genade op allerlei manieren zichtbaar maken voor zoveel mogelijk mensen.”
De organisatie is niet zozeer gericht op de individuele gelovige, maar werkt van oudsher vanuit de christelijke gemeente als Lichaam van Christus. Het zendingswerk gebeurt vanuit een houding van kwetsbaarheid, zo betoogde ds. Ouwehand. „De GZB wil wel present zijn, maar niet met vertoon van Westerse macht. Het zendingswerk vindt plaats in een gebroken wereld en daarom wil de GZB altijd oog hebben voor mensen in de marge, de meest kwetsbaren die meestal niet worden gezien.”
Helpdesk
De GZB focust op de lokale gemeenten in hun context. De GZB is zowel exclusief als inclusief, zo verklaarde ds. Ouwehand. „Exclusief, omdat buiten de geloofsverbinding met Christus niets tot stand kan komen. Inclusief, omdat het zendingswerk reikt naar iedereen.” Zending werkt ook omgekeerd richting de achterban, de Nederlandse gemeenten, zei de predikant. De GZB wil functioneren als helpdesk om gemeenten bij zendingsinitiatieven met raad en daad bij te staan.
Via Skype reageerden Leendert Wolters uit Praag en Antonie Treuren uit Colombia op de presentatie. Wolters haakte aan bij het idee om de context van plaatselijke gemeenten erbij te betrekken. In Tsjechië hebben traditionele kerken –mede vanwege de communistische tijd– de betrokkenheid op de samenleving verloren. Daarom ziet Wolters het als zijn taak om contact te zoeken met bestaande kerken ten einde die wat te verfrissen en nieuw elan in te blazen.
Kwetsbaren
Volgens de zendingswerker betekent oog hebben voor de kwetsbaren in Praag, aandacht te hebben voor de singles en hoogopgeleiden die vaak met eenzaamheid worstelen. De speciale aandacht voor de kwetsbaren, vindt Treuren een voornaam gezichtspunt uit het nieuwe beleidsplan. Hij merkte voordat hij naar Colombia werd uitgezonden weinig van kwetsbaarheid bij Nederlandse christenen. Om die reden vond Treuren het nuttig eerst de kwetsbaarheid bij zichzelf te zoeken om zodoende niet met machtsvertoon zending in Colombia te bedrijven.
Op de algemene vergadering werden drie nieuwe zendingswerkers geïnterviewd over hun roeping tot het zendingswerk, over hun verwachtingen en de dingen waar zij tegenop zien. Hannah Blok bereidt zich voor om naar de Filipijnen te gaan. Aad van der Maas wordt met zijn vrouw Dineke en de kinderen naar Albanië uitgezonden. Hij was eerder in Albanië actief voor hulpverleningsorganisatie Dorcas. De fysiotherapeut Robert Duits vertrekt met zijn vrouw Danja –zij is arts– en hun kinderen eveneens naar Albanië.
Op de algemene vergadering werd in plaats van het aftredende bestuurslid P. J. Oudshoorn uit Veenendaal, T. de Groot-de Greef uit Amersfoort verkozen die haar benoeming aanvaardde.