Burgemeester van Zeewolde wordt dominee
De burgemeester van Zeewolde, T. A. Viezee (ChristenUnie), is donderdag beroepbaar gesteld in de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Viezee (1950) werd in 1999 benoemd tot burgemeester van Zeewolde.
Viezee had al voor zijn benoeming tot burgemeester een studie theologie gevolgd. „Hoewel ik lid was van de Nederlandse Hervormde Kerk, ben ik al sinds een jaar of vijf actief in de Nederlands gereformeerde kerk ter plaatse. Zo heb ik hier onder andere catechisatie gegeven. Je gaat dan een aantal afwegingen maken. Uiteindelijk heb ik besloten het kerkelijk examen af te leggen. Daarvoor ben ik vorige week donderdagavond geslaagd en sindsdien staat de weg van de beroepbaarstelling in de NGK open.”
Zijn overstap van de NHK naar de NGK heeft volgens hem niets te maken met het Samen op Weg-proces. „Het is meer dat ik al jaren in de NGK bezig ben en daardoor die kerk goed heb leren kennen.”
Viezee vertelt dat hij de zaak bewust nog even geheim had gehouden. „We wilden eerst het college en de raad inlichten voordat het verder naar buiten zou komen. Uiteindelijk ben ik met ingang van donderdag officieel beroepbaar gesteld.”
Volgens de burgemeester is de stap naar het ambt van predikant „niet gepland. Nee, het is een proces geweest waarin je groeit. In dat proces zit voor mij ook heel nadrukkelijk het element van roeping.” Over de termijn waarbinnen hij de ambtsketen aflegt en de kansel bestijgt, kan de eerste burger van de poldergemeente nog niets zeggen.
In Zeewolde waren de raadsleden „niet met stomheid geslagen” toen Viezee hun vertelde van zijn keuze. „Natuurlijk was er verbazing, maar ze konden het wel begrijpen. Dat zegt vanzelf ook iets over de manier waarop ik hier heb kunnen werken. Blijkbaar heb ik kunnen laten zien wie ik ben.”
Dat er straks waarschijnlijk een burgemeester van CU-signatuur minder in het land is, noemt Viezee „jammer. Natuurlijk, alles heeft nu eenmaal twee kanten. We kunnen nu nog niets zeggen over de eventuele opvolging, al gaat de raad wel snel met de voorbereidingen aan de slag, omdat dit allemaal heel veel tijd kost.”
Viezee begon zijn politieke carrière in de ARP. Toen de RPF werd opgericht, stapte hij over naar die partij. De RPF ging vervolgens op in de ChristenUnie.