Kerk & religie

LCJ-Jeugdappel -16: Blijf niet doorlopen met dat masker op

„Doe jij je weleens anders voor dan je bent? Dan heb je een masker op. Het kan zijn dat je uitbundig lacht om een grap, terwijl je die grap vanbinnen helemaal niet kunt waarderen. Voor mensen kun je veel verborgen houden, maar niet voor God. Eenmaal gaan alle maskers af. Eenmaal komt de grote ontmaskering – en dat is maar goed ook.”

Van een medewerker
6 May 2017 15:07Gewijzigd op 16 November 2020 10:29
beeld Paul Dijkstra
beeld Paul Dijkstra

Met deze woorden opende jeugdwerkadviseur Jan Post zaterdag de Jeugdappeldag -16 van het LCJ in Aalsmeerderbrug (bij Schiphol). Het Landelijk Contact Jeugdwerk, een van de twee jeugdbonden binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken, hield zaterdag het Jeugdappel -16, met als thema ”Ontmaskerd”. De bijeenkomst trok zo’n 800 jongeren.

Onderzoeksvlog

In zijn openingswoord geeft Post aan hoe maskers afgaan en hoe nuttig dat kan zijn, „want doorlopen met een masker is zo eenzaam en uiteindelijk een doodlopende weg.” Hij verwijst naar de rijke man en de arme Lazarus, de gelijkenis uit Lukas 16 die tijdens het Jeugdappel centraal staat. Post: „Dat was een ontmaskering. Voor God was het allang duidelijk wie zij waren. Ook jij en ik hebben het nodig ontmaskerd te worden. Voor God is het wel duidelijk wie en wat wij zijn. Hij kijkt dwars door ons heen. Dat de Heere echt alles weet, kan anderzijds ook een troostrijke wetenschap zijn. Het gaat vandaag over één ding…”

Het blijft even stil, de lichten doven en op het scherm wordt een videoclip geprojecteerd waarin een ‘onderzoeksvlog’ wordt vertoond. Marktkooplui en bezoekers van de markt in Dordrecht krijgen een microfoon onder hun neus geduwd met de vraag „Hebt u weleens een masker op?”

De meesten denken dat ze wel eerlijk met zichzelf omgaan, maar bij vertoning van beelden op de mobieltjes blijkt toch vaak een geflatteerd beeld. De ‘evangelist’ van de „Dordtse evangelisatie” haalt zijn megafoon naar beneden en ontkent dat hij een oneerlijk beeld van zichzelf heeft.

Uiterst vermoeiend

In zijn toespraak naar aanleiding van de gelijkenis van de rijke man en arme Lazarus uit Lukas 16 stelt ds. H. de Graaf dat het uiterst vermoeiend en vereenzamend is om met een masker op te lopen. „Dat maskers opzetten begon al bij Adam en Eva. Zij verstopten zich achter het masker van de onschuld en gaven elkaar de schuld”, aldus de christelijke gereformeerde emeritus predikant uit Urk. „Maar in de gelijkenis van de rijke man en arme Lazarus zien we dat uiteindelijk de maskers afgaan. Na de grote ontmaskering wordt de rijke man eeuwig arm en de arme Lazarus eeuwig rijk.”

Ds. De Graaf adviseert de jongeren hun masker voor God af te leggen. „Blijf niet met het masker op doorlopen, leg alles voor de Heere neer, Hij weet immers al wat er achter dat masker zit. Probeer het ook niet zelf op te lossen, maar deel alles met de Heere Jezus en ook met goede vrienden en vriendinnen, als je broeders en zusters. Dan maakt de Heilige Geest door deze ontmaskering heen plaats voor de Heere Jezus. Jongelui, maskers af! Wees eerlijk voor God en eerlijk voor elkaar, om Jezus’ wil.”

Landelijke LCJ-actie ”Liefhebben op afstand”

Tijdens de Jeugdappeldag -16 werd ook aandacht gevraagd voor de landelijke LCJ-actie ”Liefhebben op afstand”. Deze wordt in november afgesloten. De helft van de actie is bestemd voor een jongerenproject van Woord en Daad in Burkina Faso en de helft voor het LCJ.

Woord en Daad sponsort en begeleidt in Burkina Faso programma’s voor scholing aan jongeren, die op die manier meer kansen op een baan krijgen.

Zaterdagmorgen meteen na de openingsceremonie van het Jeugdappel kwam Peter, een jongen uit Friesland, met zijn step de zaal binnen rijden. Hij vertelde dat de LCJ-afdelingen in Friesland al heel wat geld hadden opgehaald met het verkopen van Friese kruidkoek en suikerbroden.

Peter kondigde ook de „sportieve middag” aan, namelijk de „step-race” die zaterdagmiddag door jongeren van een aantal LCJ-jeugdverenigingen werd gereden om nog meer sponsorgeld voor de actie ”Liefhebben op afstand” binnen te halen. In teams van zes personen werd twee keer een route gestept van bijna anderhalve kilometer.

De steprunactie leverde zo’n 11.000 euro op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer