Buitenland

Afkeuring over raketproef Noord-Korea

Vanuit de hele wereld is de afgelopen dagen afkeurend gereageerd op de (mislukte) raketproef door Noord-Korea. De proef van zaterdag was de negende sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump.

Redactie buitenland
1 May 2017 11:07Gewijzigd op 16 November 2020 10:27
Noord-Koreaanse raketproef in 2016. beeld EPA
Noord-Koreaanse raketproef in 2016. beeld EPA

De raket was waarschijnlijk gericht op de Japanse Zee, maar ontplofte al na enkele tientallen kilometers. Het wapen heeft het Noord-Koreaanse luchtruim nooit verlaten. Twee vorige proeven mislukten eveneens. Het projectiel werd gelanceerd nabij het vliegveld Pukchang ten noorden van hoofdstad Pyongyang.

De Amerikaanse president Trump schreef in een reactie op Twitter: „Noord-Korea heeft de wensen van China en zijn zeer gerespecteerde president niet gerespecteerd toen het vandaag tevergeefs een raket lanceerde. Slecht!”

De timing van de lancering was opvallend. Een uur eerder hield de VN-Veiligheidsraad een vergadering over het escalerende wapenprogramma van Pyongyang.

President Trump heeft zijn Filipijnse ambtgenoot Duterte uitgenodigd in het Witte Huis. Zaterdag hadden de twee telefonisch contact over Noord-Korea. Het lijkt erop dat Trump de coalitie tegen Noord-Korea wil uitbreiden. Wanneer Duterte naar Washington gaat, is niet bekend.

Zondag maakten de Zuid-Koreaanse autoriteiten bekend dat zij niet hoeven mee te betalen aan het antiraketsysteem Thaad. Vorige week leidde de betalingskwestie tot spanningen tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Het raketschild kost 1 miljard dollar. Thaad is vooral bedoeld als verdediging tegen aanvallen vanuit Noord-Korea.

De paus pleitte er zaterdag voor dat een ander land bemiddelt in het conflict tussen Noord-Korea en de VS. Volgens hem is de regering van Noorwegen daarvoor geschikt. In Noorwegen werden eerder al de Osloakkoorden voor het Midden-Oosten gesloten.

Volgens de kerkvorst is de situatie „oververhit” geraakt, waardoor de wereld risico loopt op een vernietigende oorlog. Franciscus vreest dat dan een „behoorlijk deel” van de mensheid zal worden vernietigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer