Kerk & religie

Werelddag Kerk in Actie: IJzer in China’s fluwelen handschoen

In Hongkong, dat sinds 1997 deel uitmaakt van de Volksrepubliek China, „wordt de „ijzeren hand in de fluwelen handschoen van China steeds meer merkbaar.” Dat bleek zaterdag tijdens de Werelddag van de organisatie Kerk in Actie, in Ermelo.

Van een medewerker
24 April 2017 14:29Gewijzigd op 16 November 2020 10:23
In de Immanuelkerk in Ermelo had zaterdag de ”Werelddag" van Kerk in Actie plaats. beeld Jan van Reenen
In de Immanuelkerk in Ermelo had zaterdag de ”Werelddag" van Kerk in Actie plaats. beeld Jan van Reenen

Oud-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier leidde hier samen met Tjeerd de Boer een workshop over de kerk in China. Als uitgezonden medewerkers van Kerk in Actie –de diaconale organisatie van de Protestantse Kerk in Nederland– werken ze sinds 2013 in Hongkong. De Boer geeft les aan het Luthers Theologisch Seminarie. Daar komen studenten uit zowel Hongkong als uit China en de omringende landen.

Ferrier, die ook dagvoorzitter was, wees erop dat China weliswaar vrijheid van godsdienst kent, maar dat de regering dit jaar verplicht heeft gesteld dat er camera’s worden opgehangen in de kerken, en „dat gebeurt ook daadwerkelijk.”

Ze gaf aan dat helemaal bovenaan het lijstje van de Chinese overheid het woord „controle” staat. „Er wordt gedoogd zolang men niet in botsing komt met de almachtige staat.” Ferrier ziet steeds meer beperkingen van alles wat vanbuiten komt, en daaronder rekent de Chinese overheid ook de christelijke godsdienst. Anderzijds constateert ze dat de Chinese overheid de kerken nodig heeft voor bijvoorbeeld de opvang van ouderen, gehandicapten en wezen.

Waarom kiezen veel Chinezen voor het christendom? De Boer: „China is een land met een enorme economische groei en een grote prestatiedrang, en het is ook een religieus land. Mensen zijn op zoek naar zingeving. In het christendom word je geaccepteerd, mag je zijn wie je bent en heb je vrijheid.”

Snippers

Kerk in Actie kwam afgelopen week in het nieuws door een controversieel filmpje waarin christenen werden opgeroepen hun welvaart te delen met anderen in andere delen van de wereld. Het filmpje hoort bij de campagne ”Geloven in delen”, dat ook het thema van de Werelddag was. Op het filmpje, dat tijdens de actiedag werd getoond, is te zien hoe een afbeelding van Jezus wordt verscheurd, waarna de snippers worden weggeblazen.

Dagvoorzitter Ferrier gaf aan dat mensen geen goede werken doen om gezien te worden, maar omdat ze een licht hebben vanbinnen. Tijdens de landenpresentaties zei ze dat „te zien is waar de snippers terechtkomen.”

De eerste presentatie ging over Nigeria, dat geteisterd wordt door terreurorganisatie Boko Haram. Kerk in Actie werkt er samen met lokale kerken, onder andere op het gebied van traumahulp. „De snippers die we delen, komen terecht bij de mensen hier.”

Gert Kuiper van Kerk in Actie gaf een presentatie over Colombia, waar het ondanks het vredesakkoord nog niet allemaal pais en vree is. „Elke maand worden er tien mensenrechtenverdedigers vermoord.” Kerk in Actie werkt er samen met diverse partnerorganisaties.

Mensen van hoop

Tijdens een sessie van Feije Duim over Syrië en Libanon vond de presentatie plaats van het boek ”Mensen van hoop”, verhalen over de situatie van christenen in het Midden-Oosten. Ferrier pikte er het verhaal van Mathilde uit. Zij kwam uit Syrië, studeerde in Beiroet en besloot terug te keren naar Hassakeh, in het noordoosten van Syrië, omdat „ze vindt dat de kerk moet doorgaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer