Solliciteren 2.0 voor senioren
Stel je bent 50+ en werkloos. De kans op een vaste baan is dan zo’n 10%... Is dat erg? „Ja. Maar je kunt er iets aan doen.”
Met die positieve stelling begint ”Het grote 50+ werkboek” van Anne-Marije Buckens Judith Spruit en Donald Suidman. Het boek bevat praktische tips en leesbare ervaringsverhalen voor en van ouderen die een nieuwe functie zoeken.
Wie bang is dat de schrijvers in ‘peptalk’ blijven steken, kan gerust zijn: ze blijven realistisch en snappen heel goed tegen welke problemen oudere werkzoekenden op kunnen botsen. „Strenge regels van het UWV, geldzorgen en verlies van zelfvertrouwen kunnen een frisse start behoorlijk in de weg staan. Ook dat vind je terug in dit boek.”
Een belangrijk thema is het verdwijnen van de vaste baan. „Tien jaar geleden had nog 72 procent van de Nederlandse beroepsbevolking een vaste baan. Nu is dat percentage al gedaald naar 55 procent. En over 10 jaar heeft nog maar 40 procent een vaste baan”, voorspelt trendwatcher Adjiedj Bakas in ”Het grote 50+ werkboek”.
Computers en robots nemen het werk van de baliemedewerkers, beleggingsadviseurs en accountmanagers over. Consultancybureau Deloitte voorspelt dat banen als administratief medewerkers, boekhouders, assemblagemedewerkers, chauffeurs laborant, verzekeringsagent, opzichter, elektricien, accountants en analisten het niet gaan redden.
En dat is slecht nieuws voor de 50-plussers. Zij zitten in de hoek waar de klappen vallen.
Toch is het feit dat de vaste baan op zijn retour is „goed nieuws voor alle 50-plussers die vruchteloos sollicitatiebrieven schrijven en steeds weer een afwijzing krijgen”, noteren de auteurs in het voorwoord. Huh? „Het kan ook anders. Kijk breed. Zoek geen baan, zoek werk”, vervolgt het drietal. „Ontdek waar je goed in bent en zoek uit wie voor jouw talent wil betalen. Dat kan zijn als zelfstandig ondernemer, in een netwerk met mensen die je vertrouwt, in een coöperatie of tóch in loondienst. Durf af te stappen van je vorige functie en je zekerheden en ontdek je talent.”
De veranderingen op de arbeidsmarkt hebben ook grote gevolgen voor de manier waarop mensen (moeten) solliciteren, zeggen de schrijvers. In de diverse ervaringsverhalen komt steeds terug dat ouderen ervaren dat ze worden afgewezen omdát ze te oud zijn. Gelukkig noteren ze ook wat ertegen te doen is: solliciteren 2.0. Een paar tips:
• Gebruik je netwerk (social media en LinkedIn)
• Denk vanuit je competenties en niet vanuit de
functie-eisen in de advertentie.
• Vertel niet wat je deed, maar wat je wilt worden.
• Leg de nadruk op je interesses en ‘drives’.
• Doe niet te veel concessies aan salaris en reisafstand, anders kom je wanhopig over.
• Sta open voor groei: kom uit je comfort zone.
• Ken je kwaliteiten, toon lef, loop een dag mee.