Nieuwe burgemeester Borsele: van Zuiderzeestad naar Zeeuwse klei
De gemeenteraad van Borsele wil hem unaniem als burgemeester: de 42-jarige Gerben Dijksterhuis (ChristenUnie), nu wethouder in Zeewolde. Volgens de planning verruilt hij in juni Zeewolde voor Zeeland.
Al vijftien jaar zit Dijksterhuis in de gemeentepolitiek in Zeewolde. Eerst als raadslid, sinds 2010 als wethouder. Onder zijn portefeuille vielen onder meer openbare ruimte, duurzaamheid, economische zaken en recreatie.
Vanwaar deze overstap?
„De profielschets voor de nieuwe burgemeester sprak mij aan. Ik herkende me erin. Ze zochten iemand die kan verbinden, in de samenleving actief is en ambassadeur van de gemeente wil zijn. Dat past bij mij. Als wethouder vind ik het prettig om in de samenleving bezig te zijn en te horen wat er leeft onder de bevolking.”
Wat hebt u als Zeewoldenaar met Zeeuwen?
„Zeeland is geen onbekend terrein voor mij. Mijn moeder is er geboren en opgegroeid; de familie van haar kant woont in de provincie. Met regelmaat ging ik vroeger in Zeeland logeren en we brachten er als gezin vakanties door. Zo heb ik de Zeeuwse aard meegekregen. Ik houd van de met-de-voeten-op-de-grondmentaliteit en de arbeidsethos die ik daar tegenkom.”
Er waren 22 sollicitanten. Waarom bent u het geworden?
„Dat moet je mij niet vragen. Volgens de vertrouwenscommissie sluit mijn persoon goed aan bij de profielschets. Zelf vind ik dat je een goed gevoel moet hebben bij wat je hoort, ziet en leest over de gemeente. Dat is zeker het geval.”
Wat trekt u aan in Borsele?
„Het wordt wel een gemeente van contrasten genoemd. Er is zowel een grote agrarische sector als een industriële en recreatieve. Ook de bevolking is divers. Toen ik er ging kijken, viel het me bijvoorbeeld op dat het ene dorp uitbundig carnaval viert en het andere niet. Met die diversiteit moet je een klik hebben. Zeewolde kent ook een verscheidenheid aan inwoners. Er wonen allerlei mensen van buiten, want de gemeente bestaat nog niet zolang.”
Verschillen kunnen ook lastig zijn. Vorig jaar was er onrust in de gemeente over de komst van een azc.
„Samenbinden is een belangrijke taak van de burgemeester. Dat betekent in het algemeen goed luisteren en communiceren over wat je doet. Volgens mij is dat de kern van een goede verbinder zijn.”
Wat zijn uw plannen voor de gemeente?
„De gemeente heeft een duidelijke toekomstvisie op papier staan – een goede basis om mee verder te gaan. We kunnen onze mouwen opstropen en aan de slag. Voordat ik met concrete plannen kom, wil ik nader kennismaken met de dorpsbewoners.”
In Borsele is veiligheid een groot thema. Neem de kerncentrale en de toenemende drugscriminaliteit. Voor de veiligheid wordt u straks verantwoordelijk.
„Dat is inderdaad een uitdaging. Veiligheid is een continu proces en er bestaat niet zoiets als een gegarandeerde veiligheid. Wel kun je je voorbereiden op een moment dat er iets gebeurt.
In Zeewolde heb ik daar als locoburgmeester al ervaring mee. Weliswaar hebben wij hier geen nucleaire opslag, maar onlangs is er nog een transportbedrijf afgebrand. Samen met de burgemeester was ik toen druk om alles in goede banen te leiden.”
Hoe speelt uw christelijke geloofsovertuiging een rol in uw ambt?
„Dat moet nog blijken. Het geloof heeft alles te maken met wie ik ben, dus het kan niet zo zijn dat mensen er niets van zien. Ik ben open over de rol die het geloof in mijn leven speelt, maar kom niet als zendeling. Als burgemeester ben ik er voor alle mensen in Borsele, ook zij die niets met geloof hebben. Ik heb respect voor hen, zoals ik verwacht dat ik ook respect krijg voor wie ik ben.”
U bent Nederlands gereformeerd; Zeeland kent geen NGK.
„Klopt. We zullen een plek moeten vinden die bij ons past. Belangrijk vind ik dat onze kinderen zich er thuis voelen, dus daar gaan we naar op zoek.”