HGJB organiseert tieneravonden „over seks enzo”
Geen seks voor het huwelijk. Dat is de kern van de boodschap die de HGJB tijdens enkele tieneravonden meegeeft. Verpakt in drama en enkele videofilmpjes. Maar ook rechttoe rechtaan in een korte toespraak aan de hand van enkele bijbelteksten. Een vanzelfsprekende boodschap?
Niets blijkt minder waar. Slechts 29 procent van de tieners die vrijdagavond een enquête invulden, wil absoluut ’maagd’ blijven tot de trouwdag. De Hervormd Gereformeerde Jeugdbond had hiervan op voorhand een vermoeden. „Je hoort in de wandelgangen wel eens een verhaal”, aldus jeugdwerkadviseur Tiemen Westerduin. Uit universitair onderzoek is verder gebleken dat tieners voor het eerst tongzoenen als zij 13,7 jaar zijn, strelen onder de kleren als ze 14,6 jaar zijn, naakt vrijen ze als ze 16,4 jaar zijn en gemeenschap met de eerste partner hebben ze voor het eerst als ze 17,5 zijn. Voldoende reden voor de jeugdbond om onder de titel ”More than a Feeling…!” vijf „speciale TOV-avonden over seks enzo” voor tieners van twaalf tot zestien te organiseren. Vrijdag was de eerste in Waalwijk.
Een andere aanleiding is het lopende project ”Intensive-Care” voor Malawi. Daarmee vraagt de bond aandacht voor het aids-probleem. Een fotoreportage op de ingerichte liefdesmarkt onderstreept de noodzaak. „Een kindje overleden aan aids. In zijn korte leven van 2,5 maand is Moses slechts 2 gram gegroeid”, luidt een bijschrift. En het maakt indruk: „Echt zielig.”
Westerduin: „Maar we willen ook een beetje naar onszelf kijken. Bij aids kun je zoiets hebben van: eigen schuld. Maar het is ook een stuk lot waar zo’n klein kind met aids mee te maken heeft. Ben jij zelf heel trouw? Wij willen het vandaag zoeken bij onze eigen Schepper. Hij heeft seksualiteit gemaakt en daar ook een bedoeling mee.”
Westerduin omschreef seksualiteit als alle gevoelens en gedachten die ermee te maken hebben dat je je seksueel aangetrokken voelt door een ander. Door het onderwerp breder te trekken dan seks als seksuele daden plaatste hij het midden in de leefwereld van de tieners tussen de twaalf en zestien die de avond bezochten. „Dat is naar mijn idee de leeftijd waarop je gaat ontdekken wie je bent en wie de ander is.”
In een halfuur durend dramastuk, dat begon en eindigde met het opzeggen van delen uit Johannes 8 (over de overspelige vrouw), keken Mark, Lisa, Inez en Martijn terug op hun middelbareschooltijd. Seksuele voorlichting onder de klasgenoten verschilde nogal. De één hoorde nooit iets. Inez is thuis toen ze zes en tien jaar was met boekjes voorgelicht en weet dat haar ouders „het doen.” „Ze zeggen dat het mooi is en dat ze van elkaar genieten.” „Een vies idee”, vindt Lisa het.
Klasgenote Heleen bleek na twee weken verkering met een jongen uit de stad seropositief te zijn. Enorme pech, weet de één. Ze had veilig moeten vrijen vindt een ander. „Met een condoom?” „Nee, ze had gewoon moeten wachten.”
Op een video laten allerlei jongeren van de straat weten hoe ze tegen het hebben van seks aankijken. „Als hij lief is…” „Als je eraan toe bent.” „Het gebeurt gewoon.” „Als je getrouwd bent”, zijn een paar reacties.
En de tieners zelf? Van de paar honderd aanwezigen vulden er 36 een enquête in. Meer dan 60 procent onderschreef de stelling dat in de Bijbel niet echt wat over seksualiteit staat en hoe het is bedoeld. Op de vraag wat het meest intieme is wat je met een ander hebt gedaan, antwoordde 35 procent niks. „Wat goed”, reageerde Westerduin. Voor ongeveer eenderde is dat zoenen. Maar bijna net zoveel tieners bleken gemeenschap te hebben gehad.
„Ik schrok”, zegt Westerduin. Christenjongeren lopen volgens hem achter op andere jongeren. „Een half jaar, een jaar, anderhalf jaar, maar uiteindelijk doen ze hetzelfde.”
In een video kwam de vraag aan de orde of seks voor je huwelijk mag van God. „Flauwekul”, aldus de stem, „seks ís het huwelijk. Echt waar. Nu denk je natuurlijk: trouwen doe je toch op het stadhuis. Ja, dat dacht je. Het is mooi niet waar. Dat is alleen de officiële kant. Dit is het huwelijk.” De film toont dan een man en vrouw met blote schouders samen in bed onder de lakens. En vervolgens uit elkaar gaan is echtbreuk, aldus de videostem. „Stadhuis of geen stadhuis. Seks is dus nogal een stap.”
Volgens Westerduin lopen heel veel tieners verdwaasd rond met seksualiteit. Ze stappen in de eerste de beste trein die ze tegenkomen. „Maar als jullie niet weten wat je wilt met seksualiteit, kom je niet uit waar je bestemming is. Seksualiteit is iets goeds. Dat durf ik echt te zeggen. Loop je in een supermarkt, dan lijkt alles zo plat. Maar dan kijk je de verkeerde kant op, naar wat wij gemaakt hebben van seks. Jouw lichaam is gemaakt door God.”
Op het moment dat je tot de ontdekking komt dat je lichaam werkt zoals het werken moet, dan moet je op de knieën, aldus Westerduin. „Om te danken dat Hij het spannend heeft gemaakt. En als je toch op je knieën ligt, moet je Hem meteen vragen hoe je ermee moet omgaan.” En je zult ook nog wel een derde keer op de knieën moeten, veronderstelde hij. „Om vergeving te vragen als je je gedachten niet in de hand hebt of zo.”
„Wat mag?” Dat de Bijbel daar vaag over is, is niet waar, aldus Westerduin, die Spreuken 23:26-27 en Spreuken 5:17-18 aanhaalde. Hij noemde twee ijkpunten. „Seksualiteit kan niet zonder liefde.” En je moet ook geen dingen uit angst doen, om de ander niet kwijt te raken, waarschuwde Westerduin. „En seksualiteit kan ook niet zonder trouw.”
Na afloop van de avond geeft Tiemen Westerduin aan dat het voor de bond een worsteling is om dichtbij jongeren te komen, zonder grenzen over te gaan die je niet wilt. Enerzijds is hij geschrokken. „Het is gewoon zo dat Gods principes geen realiteit zijn in hun leven. En wij hebben amper door hoe geseculariseerd onze jongeren zijn. Soms moet je eens van geëigende paadjes af. En dan ervaar je een stuk openheid”, aldus de jeugdwerkadviseur, die tegelijk ook vindt „dat je er nogal wat bij moet slepen” om tieners met een boodschap te kunnen bereiken. „We zijn op het scherpst van de snede bezig. We willen één met hen zijn en het idee geven dat de HGJB weet waar ze zitten. Je hoopt dat je iets van Gods waarden en normen relevant kunt maken voor hen.”