Tiendwegentocht in het land van Stein

Struinen en vorsen door het Groene Hart. Dat is de titel van een wandelroutekaart die in februari is gepresenteerd. Het voorjaar is een prachtige tijd om een route uit te proberen.

7 April 2017 11:16
De Steinse tiendweg is alleen toegankelijk voor wandelaars. beeld RD
De Steinse tiendweg is alleen toegankelijk voor wandelaars. beeld RD

Struinen en vorsen, wat betekenen die woorden eigenlijk? Struinen wil zeggen: rondzwerven, ronddwalen. En vorsen kun je met speuren of onderzoeken vertalen. De stichting Struinen en Vorsen wil graag dat recreanten rondzwerven in het Groene Hart en daar verschillende struin- en vorspunten onderzoeken of bezoeken. Struinpunten zijn bijvoorbeeld een kaasboerderij, een leuk terrasje of een museum. Vorspunten zijn punten op de route die verbonden zijn met een streekverhaal over natuur, landschap of erfgoed.

Doel van de stichting is „het op een duurzame manier promoten van het agrarische cultuurlandschap van het Groene Hart door het aanbieden van belevingsactiviteiten met recreatieve, culturele en landschappelijke waarden.”

“Het klooster”

Anita van der Vliet van de stichting Struinen en vorsen heeft een mooie tocht van de nieuwe kaart aangeraden: Dwalen door het Land van Stein. De 15 kilometer lange wandelroute ligt tussen Gouda en Hekendorp. Het gebied was in de 14e eeuw eigendom van Arnoud van Steyn (±1266 - ±1328). In dit land stond het klooster Emmaüs, waar Desiderius Erasmus kloosterling was. Nu staat er een boerderij genaamd ”Het klooster”. Erasmus had niet veel op met deze plek. Hij vond het er nat, koud en tochtig.

Op een zonnige zaterdagmiddag in maart is het juist aangenaam weer in het land van Stein. De wandeling begint bij station Goverwelle, maar echt mooi wordt het als het recreatiegebied Steinse Groen is bereikt. Daar begint de Steinse tiendweg, een smal grasdijkje dat alleen voor wandelaars toegankelijk is.

Op de veenkade staan zo’n kleine dertig hekken. Ze maken het mogelijk dat het vee dat links en rechts van de tiendweg graast, de kade kunnen oversteken. De hekken zijn allemaal voorzien van een trede waardoor wandelaars er makkelijk overheen kunnen klimmen.

In het begin doet de onwetende wandelaar dat braaf, maar halverwege komt hij andere recreanten tegen die de hekken openen, er doorheen gaan en ze weer sluiten. Dat is een stuk makkelijker.

Knobbelzwanen

Er zijn meer dingen die het wandelen plezierig maken. De kievieten die rondbuitelen en net als de aanwezige grutto’s en tureluurs hun eigen naam roepen. Andere vogels die zich gedurende de tocht aandienen zijn scholekster, blauwe reiger, grote zilverreiger, ooievaar, kokmeeuw, kraai, kauw, fuut, meerkoet en waterhoentje. Zeker drie bankjes op of naast de kade geven de wandelaar gelegenheid om in alle rust van dit moois te genieten.

Knobbelzwanen zijn er ook. Twee gaan er op de wieken, een indrukwekkend gezicht. Het tegenovergestelde is na hek nummer veertien het geval: daar liggen twee half verteerde dode zwanen langs de sloot. Vergane glorie.

Om de vijf minuten wordt de rust verstoord door treinen die op de spoorlijn Utrecht-Gouda voorbijrazen. Ook de hoogspanningsmasten die parallel aan de tiendweg lopen laten zien dat het land van Stein niet in de middle of nowhere ligt.

Stoere prinses

Hekendorp komt in zicht. Het dorpje is vooral bekend van de Goejanverwellesluis waar prinses Wilhelmina van Pruisen in 1787 is vastgezet door de patriotten. Naar deze stoere prinses is de brug genoemd waar wandelaars de Hollandsche IJssel oversteken.

Aan de overkant ligt in de Lopikerwaard weer een tiendweg: tussen Oudewater en Haastrecht. ”Stiltegebied” geeft een bordje aan. Het is er inderdaad heerlijk stil: de hele tocht naar Haastrecht is er niemand te zien. De enige levende wezens zijn de schapen in de wei en de talloze vogels. Dichter bij Haastrecht overstemmen de kokmeeuwen en ganzen het geluid van de weidevogels.

Het natuurgebied Hooge Boezem bij Haastrecht zit propvol met grauwe ganzen. In het voorjaarszonnetje steekt Boezemmolen no. 6 helder af. Het is de laatste van de oorspronkelijk zeven molens die de boel langs de Vlist droog hielden.

Laatste loodjes

Iets verderop zat vroeger buitenstation Het Doove Gat. Toen het slecht ging met de ooievaar, kon die hier onbekommerd broeden. Nu de ooievaars op eigen kracht verder kunnen, is het station gesloten.

Via Haastrecht gaat het weer op Gouda aan. De onverharde tiendwegen hebben plaats gemaakt voor geasfalteerde fietspaden en wegen. Wel zo makkelijk voor die laatste loodjes.

Kijk op: rd.nl/landvanstein voor een video.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer