Kerk & religie

Vrouwendag CGK: Leven is veel meer dan een wedstrijd

„Om openhartig te kunnen zijn, moet je vrij zijn”, aldus Els van Dijk. „Alleen wie zelf de rust kent, kan anderen rust geven.”

Van een medewerker
4 April 2017 19:33Gewijzigd op 16 November 2020 10:13
”Openhartig" was het thema van de CGK-Vrouwendag 2017, in Nijkerk. Spreekster was Els van Dijk (op het podium). beeld RD, Anton Dommerholt
”Openhartig" was het thema van de CGK-Vrouwendag 2017, in Nijkerk. Spreekster was Els van Dijk (op het podium). beeld RD, Anton Dommerholt

Van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort, zei dit dinsdag tijdens de Vrouwendag 2017 van de Christelijke Gereformeerde Kerken. De opkomst in het Nijkerkse kerkgebouw De Fontein was hoger dan verwacht: 650 bezoekers in plaats van de aangemelde 550. Van Dijk sprak over het thema ”Openhartig”. Ze begon met een gesprek met een jongere die zei dat het leven „één grote wedstrijd” is. „Dan kun je elk moment loser zijn”, concludeerde van Dijk, om te vervolgen: „En dat is ook zo.” Ze benoemde dat als het meedoen aan „de prestatiezucht van deze wereld.”

De EH-directeur verwees ook naar anderen die dikwijls niet openhartig zijn: mensen met een negatief zelfbeeld; mensen die zichzelf door de ogen van anderen bekijken; mensen die vol zitten met oordelen over anderen. Ze heeft er zelf geen last van. Iemand zei eens tegen haar dat haar kapsel door de ratten aangevreten was. „Die uitspraak zei meer over mijn kapsel dan over mij.”

Bevrijdend

Van Dijk vindt het „risicovol” als het leven draait om jezelf: je bezit, je uiterlijk, je daden. „Je wordt dan al snel een kwetsbaar en een moeilijk mens.” Hiertegenover plaatste ze het geloof in Christus. „Het is bevrijdend als het niet om jezelf gaat maar om God. Het gaat niet om de wedstrijd, Jezus is Heer.”

Mensen zijn aan elkaar gegeven om de ander tot zijn recht te laten komen, aldus Van Dijk. „Je kunt een ander helpen door zijn behoeften aan te voelen. Het gaat er in een relatie om van betekenis te zijn voor de ander. Ik verlang er zelf naar om van betekenis te zijn voor mijn studenten.”

Als je zelf rust uitstraalt en openheid betracht, komen de vragen, zei de EH-directeur. Ze vertelde van een student die haar –Van Dijk is single– vroeg of het niet vreselijk veel pijn doet om dingen te ervaren die ze miste. Ze antwoordde dat het de kunst is om dan te genieten van de dingen die er wel zijn.

Binnenkant

Van Dijk vindt dat je de juiste prioriteiten moet stellen om tot openhartigheid te komen. Mensen die verlangen naar intimiteit en verbondenheid en dan onvoldoende ontvangen, kunnen helemaal losgaan op internet. Mensen die verlangen naar waardering en die onvoldoende ontvangen, kunnen zomaar beginnen met het oordelen van anderen. Mensen met een geestelijk leven van onvoldoende gehalte kunnen de geestelijke staat van anderen gaan kritiseren. Het gaat fout als men bij „de buitenkant begint.” Van Dijk: „Begin bij de binnenkant, dan komt de buitenkant vanzelf.”

In volgorde van belangrijkheid noemde ze verlangen naar een goede relatie met God, naar diepgaande relaties met medemensen en naar oppervlakkige materiële en geestelijke zaken. „We zijn ons het meeste bewust van de minder belangrijke verlangens maar daar word je niet gelukkig van. Velen vinden geen erkenning en waardering doordat hun primaire verlangens niet bevredigd worden. Jezus wil ons alles geven zodat we tot onze bestemming komen. Als we wandelen met God zitten we niet meer vast aan de beelden van deze wereld.”

Film

’s Middags waren er diverse workshops. ”Openhartig spreken in de opvoeding” werd geleid door Margreet van den Berg van ”Geloof in het gezin”, een project van de Christelijke Gereformeerde Kerken om ouders en kerken te ondersteunen in de christelijke opvoeding.

De deelnemers aan deze workshop konden in groepjes praten over de opvoeding. In het groepje voor kleine kinderen ging het gesprek over het gevaar van films en filmpjes, als kinderen bij andere kinderen gaan spelen en op verjaardagen komen. Een oppasoma vertelde dat haar kleinkind, dat thuis wel filmpjes op de iPad van zijn ouders zag, bij haar met auto’s speelde als ze op hem paste. „Hij vraagt bij ons nooit naar filmpjes,” zei ze.

Doopdag

Van den Berg wees op de mogelijkheid om de doop concreet in de belangstelling te brengen door het vieren van de doopdag van het kind. Ze raadde aan die dag op de kalender te schrijven en het kind dan een cadeautje te geven en zo op een gemakkelijke manier in gesprek te komen over de waarde van de doop. Van den Berg: „Probeer het belang ervan er van jongsaf in te brengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer