Meer gluten, minder diabetes
Glutenvrij eten is wellicht minder gezond dan mensen denken. Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan Harvard University, analyseerden de resultaten van drie langlopende studies naar voeding en gezondheid met in totaal zo’n 200.000 deelnemers. Ze screenden regelmatig hun eetgewoonten via vragenlijsten.
De onderzoekers vonden dat mensen die de meeste gluten aten een verlaagd risico hadden op diabetes gedurende de dertig jaar durende studies. Of er sprake is van een oorzakelijk verband is niet duidelijk. Mogelijk heeft de link met diabetes te maken met het feit dat mensen die minder gluten eten ook minder voedingsvezels uit granen binnenkrijgen. Van vezels is bekend dat ze een gunstig effect hebben op de regulatie van het bloedsuikergehalte.
De wetenschappers zijn voorzichtig in hun conclusies, omdat de studies werden gehouden voordat glutenvrij eten populair werd, ook bij mensen zonder coeliakie. In 2009 bleek uit Spaans onderzoek dat glutenvrije voeding resulteerde in een vermindering van nuttige darmbacteriën.