Binnenland

Hervormde kerk Uddel krijgt nieuwe toren

Nog even, en de toren van de hervormde kerk in Uddel gaat eraf. Er komt eenzelfde exemplaar –maar dan technisch verbeterd– voor terug. De rigoureuze ingreep moet de langdurige vochtproblemen oplossen.

Mariëlle Oussoren-Buys
17 March 2017 16:12Gewijzigd op 16 November 2020 10:03
De klok in toren van de hervormde kerk in Uddel heeft een belangrijke functie in het Veluwse dorp. Er klinkt klokgelui als een inwoner van het dorp is overleden. beeld André Dorst
De klok in toren van de hervormde kerk in Uddel heeft een belangrijke functie in het Veluwse dorp. Er klinkt klokgelui als een inwoner van het dorp is overleden. beeld André Dorst

Al ruim 60 jaar neemt hij een prominente plek in het dorp in: de toren van de hervormde kerk van Uddel. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Zo klinkt er bijvoorbeeld klokgelui als een inwoner van het dorp is overleden.

Niet vreemd dus dat de aantasting van de toren door vochtproblemen de gemoederen bezighoudt. Uddelaar C. Jansen werkt in buurdorp Elspeet. „Ook daar spreken mensen me aan over de vervanging van de toren. Vanmorgen gebeurde dat nog twee keer”, zei hij donderdag.

Als voorzitter van het college van kerkrentmeesters is hij nauw betrokken bij de problemen rond de toren van de kerk, die in 2008 de status van monument kreeg.

Een doorsnee toren heeft de in 1955 gebouwde kerk niet: hij bestaat uit twee gemetselde torenkolommen met daartussen een raster van betonwerk. Juist daar zit het probleem, weet Jansen. „Normaal gesproken is zo’n kolom hol vanbinnen, maar in deze zit vrij poreus beton. Via de kruisverbindingen tussen de kolommen loopt regenwater zo het metselwerk in. Het hoopt zich op in de kolommen en komt er bijna niet meer uit.”

Barsten

Dat uit zich al jarenlang in allerhande problemen zoals vochtplekken aan muren en stenen die barsten. Al in de jaren 90 waren er herstelwerkzaamheden en is de toren geïmpregneerd. Uit overleg met restaurateurs en deskundigen van Monumentenzorg bleek dat iets dergelijks nu geen optie meer was.

Dus komt er een nieuwe toren. Een kopie van de huidige –dat is een voorwaarde vanwege de monumentenstatus– die technisch beter is. De zuilen zien eruit als metselwerk, maar zijn in werkelijkheid gemaakt van hard beton, dat veel minder vocht opneemt. Omwille van de uitstraling worden ze beplakt met steenstrips.

De bouw start begin juni. Jansen: „Dan zijn we, als het goed is, precies voor de bouwvak klaar.” De kerk blijft tijdens de bouwperiode gewoon in gebruik.

Uurwerk

De totale verbouwing zal zo’n 168.000 euro kosten. Ook het uurwerk en de luidklok worden meteen opgeknapt. „Dat moest toch binnen nu en een paar jaar gebeuren. Nu alles naar beneden gaat, moet je dat meteen doen. Er was ook al 25.000 euro voor begroot”, aldus Jansen.

Een miniatuurversie van de toren op het kerkplein visualiseert de financiële stand van zaken. Inmiddels is 70 procent van het totaalbedrag binnen. De gemeente Apeldoorn droeg 10.000 euro bij, net als de provincie. Diverse fondsen en particulieren –onder wie veel inwoners van Uddel– alsook andere kerken uit het dorp brachten het overige geld binnen.

Niets te kiezen

Dat ook de rest op tafel komt, is voor Jansen geen vraag. „We hebben al een fors bedrag. Er is nog 53.000 euro te gaan. Toen we jaren geleden een aanbouw en een nieuw plafond plaatsten, bleef het geld nog binnenstromen toen de bouw al begonnen was. Ik heb er vertrouwen in dat het ook nu goedkomt, met de bede uit Psalm 127 dat de Heere het huis Zelf bouwt.”

Wanneer de kerk geen monumentenstatus had, was de kerkvoogdij misschien voor een goedkopere variant gegaan, beaamt Jansen. „Maar zou dat architectonisch wel verantwoord zijn? Nu hadden we niets te kiezen. En eigenlijk houden wij de toren ook het liefst zoals die is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer