Verkiezingen: hoogtij in Den Haag én op de redactie
”Verkiezingen zijn de hoogmis van de democratie”, verkondigde omroep WNL woensdagmorgen, nog voor zonsopgang. Zo’n religieuze stemming verwacht je niet meteen bij deze omroep. Eerder bij het Reformatorisch Dagblad – al zou daar het woord ‘hoogmis’ niet meteen vallen.
Voor de redacteuren van het RD zijn de weken rond de verkiezingen wel hoogtijdagen. Het journalistieke bloed stroomt dan sneller en dat niet alleen omdat er extra hard gewerkt wordt. Vooral op de verkiezingsavond was dat goed te merken. Voor het eerst hebben we de newsroom, de redactieruimte van het RD, opengesteld voor bezoekers.
Bovendien werkten we dit keer samen met de Reformatorische Omroep, die een radiostudio had ingerichte op onze redactievloer. Een krappe honderd bezoekers –meer kunnen we er ook niet bergen– keek mee naar de uitslagen van de NOS, luisterde naar de commentaren van onze politieke redactie en naar de uitzending van de RO. De newsroom stond telefonisch in verbinding met een groep redacteuren in Den Haag die bijeenkomsten van diverse politieke partijen bijwoonden. Daardoor kregen we in Apeldoorn ook Kees van der Staaij en Carola Schouten aan de lijn.
Op zo’n avond beleef je het nieuws ook gezamenlijk en dat geeft een bijzondere band. Maar dat geldt ook voor de vele digitale bezoekers. Dat waren er woensdag in totaal meer dan 50.000 – te vergelijken met het aantal abonnees dat we hebben. We boden hen niet alleen een liveblog maar ook de mogelijkheid om via Facebook live mee te kijken en te luisteren naar wat er in de newsroom gebeurde. Tel daar de luisteraars van de RO bij op –naar schatting meer dan 30.000– en dan bereik je op zo’n dag toch een enorme groep mensen die vooral benieuwd zijn naar het verloop voor de christelijke partijen.
Die uitslag bleef tot aan het eind van de avond ongewis. Tegen twaalven druppelde de newsroom leeg, al bleven twee trouwe digitale redacteuren tot ver na middernacht het liveblog voeden. Zowel CU als SGP staan qua stemmenaantal op winst, maar zoals het er nu uit ziet vertaalt dat zich niet in zetels. En hoe zal het gaan met het christelijk geluid in de Tweede Kamer en de toekomstige coalitie? Mooi dat het CDA herstel toont en nu gezien wordt als een potentiële regeringspartij, maar het blijft onzeker hoeveel tegenwicht dat gaat bieden aan het seculiere agenda van partijen als VVD en D66. Er staan nogal wat thema’s op de rol waarbij spanning zal ontstaan, zoals de vrijheid van onderwijs, het levenseinde, maar ook discussies over vluchtelingen en seksuele diversiteit. Op dit vlak is de afstand tussen D66 en de kleine christelijke partijen zo groot dat het maar de vraag is of zij betrokken kunnen of willen worden bij een kabinetsformatie.
”Nederland is vanmorgen wakker geworden in een rechts land”, schrijft Trouw donderdag. Best, maar dat is niet waar het een christen om te doen is.