Rapport: Protestantse christenen Turkije in 2016 mikpunt van geweld
Protestantse christenen in Turkije waren in 2016 het mikpunt van „geweld en bedreiging.” Dat stelt de Vereniging van Protestantse Kerken in Turkije in een rapport over mensenrechtenschendingen onder protestantse christenen, uitgebracht op 30 januari.
De organisatie publiceert sinds 2007 ieder jaar het Human Rights Violations Report en brengt daarvoor de situatie van Turkse christenen in kaart. De Turkse protestantse gemeenschap bestaat uit 140 kleine en grote gemeenten die voornamelijk zijn gevestigd in Instanbul, Ankara en Izmir. Ook huisgemeenten en groepen mensen die op openbare plaatsen samenkomen, vallen hieronder. Een deel van de gemeenten is wettelijk geregisteerd bij de overheid.
In 2016, stelt het rapport, waren er „opnieuw uitingen van haat” tegenover christenen, evenals fysieke aanvallen op christenen en kerken. Zo werden protestanten aangevallen die in de stad Adana op Valentijnsdag rozen uitdeelden aan voorbijgangers. Op 25 februari probeerde een groep jonge mannen de baptistengemeente in de stad Samsun binnen te dringen. De braakpoging werd vastgelegd door een bewakingscamera waarna de indringers in hechtenis zijn genomen. Kerken zagen zich daarnaast geconfronteerd met „serieuze terreurdreiging” en namen veiligheidsmaatregelen.
Problemen waren er volgens het rapport ook rond verzoeken van kerkelijke gemeenten om een gebouw te mogen gebruiken voor de kerkdienst of om een kerk te mogen bouwen. Illustratief is het besluit van de gemeenteraad in de stad Yalova om de evangelische Vuurtorengemeente een historische kerk toe te kennen als plaats van samenkomst. Het leverde veel weerstand op onder de bevolking. Het vraagstuk werd opnieuw in stemming gebracht en vervolgens maakte de raad het besluit ongedaan.
De pastor van een gemeente in Canakkale werd telefonisch bedreigd. En hij is niet de enige, constateert de vereniging. Vooral in de aanloop naar Kerst nam het aantal beledigingen van christenen toe, zowel op internet als in advertenties, folders en op posters. Het was christenen bovendien niet toegestaan om in het openbaar Kerst of Pasen te vieren.
De Vereniging van Protestantse Kerken tekent aan dat de overheid christenen ook beschermde. Toen de vrees bestond dat Islamitische Staat op 31 maart een aanslag op christenen zou plegen, beveiligde de politie vele organisaties en kerken.