Kritiek VVD, PvdA en D66 op ouderenplan flauw
Mensen die niet weten hoe het verder moet, zijn soms geneigd het bijltje erbij neer te gooien. Dat gebeurt soms in een werksituatie of in een huwelijk, en blijkens het rapport van de commissie-Schabel ook als het gaat om het eigen leven. Omdat sommige ouderen zich ontzaglijk eenzaam voelen, kiezen zij voor de dood. Dat moet voorkomen worden, zo was het dringende advies van Schnabel.
Het is dan ook wel heel flauw wanneer VVD en PvdA zich opwinden over het plan ”Waardig ouder worden” dat ChristenUnie, CDA en SP dinsdag presenteerden. Volgens de fracties van de huidige regeringscoalitie wordt er in dit plan ten onrechte een koppeling gemaakt tussen voltooid leven en betere ouderenzorg. Ook D66-leider Pechtold is hard: „Voltooid leven is iets heel anders. Dat gevoel neem je niet weg met goede zorg”, zei hij woensdagmorgen in De Telegraaf.
Misschien dat Pechtold dan toch nog maar eens een kop koffie moet gaan drinken met Schnabel, die namens zijn partij in de Senaat zit. Die legt die link wel degelijk: Verruim de regels voor euthanasie niet, maar werk aan verbetering van de voorbereiding op de ouderdom en aan betere voorzieningen voor ouderen. Het lijkt erop dat liberalen en libertijnen dit advies niet willen horen. Het past immers niet in hun denken. Ooit weleens gehoord van Oost-Indisch doof?
Het is positief dat het plan ”Waardig ouder worden” politiek en maatschappelijk zo’n breed draagvlak krijgt. De oorspronkelijke opstellers –ChristenUnie, omroep MAX en de ouderenbond KBO-PCOB– zijn erin geslaagd om tal van organisaties en verschillende politieke partijen achter zich te krijgen.
Dat de CU zich daarbij in eerste instantie heeft gericht op het verwerven van de handtekening van zowel het CDA als de SP is positief. In de huidige politieke constellatie en maatschappelijke versnippering is het zinvol gelegenheidscoalities te sluiten. Het blijkt op die manier mogelijk om met heel verschillende uitgangspunten op een deelterrein toch een gezamenlijk doel te kunnen nastreven. Waarbij natuurlijk duidelijk is dat het gezamenlijk pleidooi voor verbetering van de aandacht voor ouderen geen eenduidigheid ten opzichte van de gedachte van voltooid leven inhoudt.
Positief is dat het plan zo breed steun krijgt. Inmiddels zijn SGP en PVV aangehaakt en hebben diverse maatschappelijke organisaties en bekende Nederlanders adhesie betuigd. Dat illustreert hoe breed in de samenleving de gedachte leeft dat ouderen vooral aandacht en waardering behoeven.
Voor politici is er geen andere weg dan te werken aan beleidsinitiatieven die deze herwaardering stimuleren. Vandaar het pleidooi voor een minister voor ouderenbeleid. De vraag is echter of dit echt verandering teweegbrengt. Beleid heeft pas effect als het niet alleen de portemonnee maar vooral het hoofd en het hart van mensen raakt. Het gaat uiteindelijk om een mentaliteitswijziging. Nu is jong hip en oud is afgeschreven. Dat zal anders moeten, willen ouderen zich meer gewaardeerd voelen. Zoals de Bijbel zegt: De grijsheid is een kroon. Daar heb je respect voor.