Onderwijs & opvoeding

Actie rond 100 jaar onderwijsvrijheid

Honderd jaar financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs wordt dit jaar herdacht met een bijeenkomst, boeken, een digitaal lespakket, een documentaire en plaatselijke activiteiten. Ook wordt actie gevoerd voor scholen in China.

L. Vogelaar
27 January 2017 14:44Gewijzigd op 16 November 2020 09:41
beeld iStock
beeld iStock

Hoofdredacteur W. B. Kranendonk van het Reformatorisch Dagblad maakte dat vrijdagmiddag bekend tijdens het jaarlijkse reformatorisch onderwijscongres in Vianen. Onder het thema ”100 jaar onderwijsvrijheid: een geschenk!” sprak dr. J. Exalto daar over de historie, prof. dr. J. C. Kennedy over de toekomst.

Als voorzitter van de Werkgroep Vrijheid van Onderwijs 1917-2017 presenteerde Kranendonk de plannen voor het herdenkingsjaar. Secretaris van de werkgroep is dr. L. D. van Klinken (Ds. G. H. Kerstencentrum). De overige leden zijn drs. G. Bergacker (Driestar College), A. J. van Heest (Prins Maurits, Middelharnis), drs. L. N. Rottier (Driestar educatief), P. Schalk (RMU), J. van der Poel (Federatie Veluwezoom en IJsselstreek) en drs. G. P. Vonk (VGS).

Kranendonk citeerde P. Oosterlee, directeur van de Nijmeegse kweekschool De Klokkenberg, die in zijn boek ”De geschiedenis van het Christelijke onderwijs” stelde: „Waar zegen is, is plicht tot danken, dat allereerst. Waar zegen is, is plicht tot bidden, dat allermeest.”

Activiteiten

Uitgeverij De Banier in Apeldoorn publiceert twee boeken. Op 29 maart worden in Veenendaal het jeugdboek ”Schoolstrijd” van M. Schalk-Meijering en een digitaal onderwijsleerpakket gepresenteerd. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst op 27 mei in Gouda verschijnt een beschrijving van honderd jaar reformatorisch onderwijs door dr. L. D. van Klinken en drs. D. Vogelaar.

Voor plaatselijke activiteiten is een ”menukaart” ontwikkeld. De werkgroep plaatst op de website vrijheidvanonderwijs.nl programmavoorstellen voor een ouderavond, weekopening en jaaropening en formuleert stellingen voor een bespreking in het schoolteam.

Dr. J. Exalto, docent historische pedagogiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, kreeg een studieopdracht rond het thema ”Onderwijsvrijheid en beginselen: waar knelde het?” Komend najaar publiceert hij daarover een boek bij uitgeverij Balans in Amsterdam. Bij de presentatie ervan is ook het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht betrokken.

De scholen gaan geld inzamelen voor christelijke onderwijsinstellingen in China. Het wordt zowel aan de opleiding van leerkrachten als aan de ontwikkeling van lesmateriaal besteed. De herdenkingsactiviteiten zijn er volgens de werkgroep op gericht dat onderwijsgevenden, ouders en kinderen zich bewust worden van het grote goed van de onderwijsvrijheid zoals die sinds honderd jaar in Nederland is geregeld.

Manifestatie

Ook op andere wijze krijgt een eeuw onderwijsvrijheid aandacht. Maandag werd in Amsterdam een nationale manifestatie gehouden. Vandaag verscheen tijdens het Vianencongres de bundel ”De multiculturele refoschool”, over de uitdaging van het pluralisme voor het reformatorisch onderwijs. Volgende week brengt het onderwijsblad Criterium een themanummer uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer