Aantal vacatures in onderwijs stijgt explosief
Scholen kampen met een groot tekort aan leraren. Hoewel sommige onderwijsgevenden nu nog moeilijk aan een baan kunnen komen, stonden er vorig jaar toch bijna 12.000 vacatures open, tegen nog geen 8500 in 2015. Het aantal vacatures zal binnen enkele jaren explosief stijgen. Veel leraren gaan met pensioen en het aantal studenten op delerarenopleidingen kan deze uitstroom niet goedmaken.
Op dit moment zijn er in bepaalde gebieden, zoals in het westen van het land, al lastig leerkrachten te krijgen in het basisonderwijs. In het voortgezet onderwijs ontstaat er de komende jaren een groot tekort voor de vakken Frans, wiskunde en techniek. Voor het reformatorisch onderwijs komen daar nog de vakken Engels en biologie bij. Een zeer groot tekort komt er aan docenten in exacte vakken, klassieke talen en Duits.
Volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs doen jongeren én ouderen er goed aan te kiezen voor een carrière in het onderwijs. „Als je zoekt naar een baan met relevantie en impact, waarin je ook het verschil kunt maken in het leven van jonge mensen, dan staat onderwijs met stip bovenaan”, zo stelt de bewindsman in een interview in deze bijlage over het leraarschap.
Jonge en oudere leraren die in deze bijlage aan het woord komen, laten zien dat de bewindsman het bij het rechte eind heeft. Ze zijn enthousiast over hun vak en over contacten met de leerlingen. En ze willen eindexamenkandidaten en mensen uit het bedrijfsleven of de overheidssector stimuleren om ook te kiezen voor een baan in het onderwijs.
Er is wel een restrictie voor een baan in het onderwijs. De aankomende docent moet een klik met jongeren hebben. „Als je geen relatie met de leerlingen hebt, kun je wel inpakken”, aldus een beginnend docente Nederlands.
Het verschil maken in het leven van jongeren heeft binnen het christelijk onderwijs een diepe dimensie. Het leven op deze aarde heeft alles te maken met Gods dienst. De zondag staat niet los van het leren en werken op school. Onderwijs is ook opvoeden. Prof. Jan Waterink (1890-1966) was de eerste hoogleraar pedagogiek aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij noemde als het doel van de opvoeding –thuis en op school– „de vorming van de mens tot zelfstandige, God naar Zijn Woord dienende persoonlijkheid, geschikt en bereid al de gaven, die hij van God ontving te besteden tot Gods eer en tot heil van het schepsel, in alle levensverbanden, waarin God hem plaatst.” Deze klassiek verwoorde formulering heeft nog niets aan actualiteit ingeboet.