Binnenland

Culemborg: harde aanpak Marokkaanse jongeren

De gemeente Culemborg kiest voor een harde aanpak van Marokkaanse probleemjongeren. De jongeren zorgen voor volstrekt onaanvaardbare overlast, aldus burgemeester A. Van Vugt–Toonen donderdag. Een grote groep Marokkaanse jongeren was afgelopen zaterdag betrokken bij een rel op de kermis van Culemborg. De kermis pakte daarop haar biezen en vertrok.

ANP
6 May 2004 16:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:12

Volgens de burgemeester worden de problemen veroorzaakt door een groep van ongeveer zestig Marokkaanse jongeren. Daarnaast is er nog een groep van circa vijftien personen die ronduit crimineel is.

De jongeren zorgen voor flinke overlast in de wijk Ter Weijde, variërend van vernielingen tot berovingen. Bij problemen treedt de ’telefooncirkel in werking’, aldus Van Vugt–Toonen. Dan zijn er zo tientallen Marokkaanse jongeren op de been. „Buurtbewoners die aangifte doen, worden geïntimideerd en hebben het vertrouwen in de politie verloren. Er heerst een sfeer van angst."

De gemeente koos begin april voor een harde lijn om de probleemjongeren weer in het gareel te krijgen. „We hebben in de wijk een aparte politiepost opgezet, wat best bijzonder is voor een gemeente met maar 27.000 inwoners", zegt de burgemeester. Bovendien zetten we meer agenten in. Zij houden de jongeren scherp in de gaten en slingeren ze op de bon als ze weer eens verdacht bij winkels rondhangen.

De burgemeester erkent dat de harde aanpak alleen niet genoeg is in Culemborg, waar 20 procent van de bevolking van Marokkaanse afkomst is. Zij wil ook in gesprek met de Marokkaanse gemeenschap.

„Ook veel Marokkanen hebben hun buik vol van de moeilijkheden. Het is alleen moeilijk om met ze in contact te komen. Ook Marokkanen die willen overleggen, worden door de jongeren geïntimideerd. Gelukkig heeft een groep Marokkaanse mannen onlangs aangegeven in gesprek te willen," zegt de burgemeester.

De harde aanpak heeft er volgens de gemeente voor gezorgd dat buurtbewoners in de wijk Ter Weijde het verloren vertrouwen in de politie, weer terug hebben. Als het aan Van Vugt–Toonen ligt, komen er zo snel mogelijk gesprekken om ook de omgang tussen de Marokkanen enerzijds en de politie en buurtbewoners anderzijds, weer te normaliseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer