Belastingdienst trekt ANBI-status stichting Noorse Broeders in
De goededoelenstichting van de Noorse Broeders, Hippo Mundo Charity, raakt haar ANBI-status met terugwerkende kracht kwijt. Daardoor verdwijnt de mogelijkheid om giften aan de stichting af te trekken van de inkomstenbelasting.
Dat meldde NRC Handelsblad zondag op zijn website. De krant onthulde vorige maand dat de Noorse Broeders via de aan de geloofsgemeenschap verbonden stichting Hippo Mundo Charity belasting ont- weken. De Belastingdienst heeft de ANBI-status nu met terugwerkende kracht tot januari 2010 ingetrokken. Dat betekent dat de dienst flinke bedragen van Hippo Mundi Charity kan terugvorderen, omdat die onterecht de voordelen van de ANBI-status zou hebben genoten.
Goede doelen, zoals kerken, die van de Belastingdienst de status Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) krijgen, worden vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Bovendien is het voor particulieren mogelijk om giften aan deze instellingen af te trekken van de inkomstenbelasting.
De Belastingdienst concludeerde eind 2014 al dat Hippo Mundo Charity zich niet hield aan de ANBI-regels. De stichting leende onder meer grote geldsommen uit en fungeerde daarmee als bank voor de Noorse Broeders, een gesloten gemeenschap.
Het besluit om de status in te trekken betekent niet dat het kerkgenootschap van de Noorse Broeders in Nederland zijn ANBI-beschikking verliest. De Noorse Broeders tellen in ons land zo’n 2000 leden, die naar buiten treden als Christelijke Gemeente Nederland. Volgens de Belastingdienst zijn er 50 stichtingen en 23 bedrijven ondergebracht bij het kerkgenootschap.
NRC Handelsblad onthulde vorige maand dat de Noorse Broeders internationale fiscale constructies gebruikten om zo min mogelijk belasting te betalen of om aftrekposten te creëren. Dat gebeurde via drie stichtingen, waaronder Hippo Mundo Charity.
Twee leden van de Noorse Broeders bleken beleidsambtenaar te zijn bij het ministerie van Financiën. Zij adviseerden de broeders hoe ze hun organisatie zo fiscaal vriendelijk mogelijk konden optuigen.
Via Hippo Mundo Charity verstrekten de broeders in 2015 voor 23,5 miljoen aan leningen, de stichting leende zelf voor 8,2 miljoen. De Belastingdienst beschouwt dat als verboden bancaire activiteiten. Ook een van de hoogste Noorse leiders van de broeders, Bernt Aksel Larsen, kreeg van de stichting een lening van 1,6 miljoen euro. De stichting deed dit jaar aangifte tegen een ex-bestuurslid, Jonathan van der L. Hij zou 8 miljoen euro hebben verduisterd.
Lees ook:
Noorse broeders: Inzet kinderen was fout (Reformatorisch Dagblad, 31 oktober 2016)
„Man sluist 8 miljoen weg bij Noorse Broeders” (Reformatorisch Dagblad, 21 maart 2016)