Zeelandconferentie Heart Cry van start
„Het Woord van God geeft houvast aan de kleine kudde van Gods gemeente in Rome. Paulus wil hen, en ook ons, met zijn brief bemoedigen”, zei prof. dr. H. van den Belt zaterdag op de jaarlijkse tweedaagse Zeelandconferentie van stichting Heart Cry in Bruinisse.
Prof. Van den Belt, bijzonder hoogleraar gereformeerde godgeleerdheid (vanwege de Gereformeerde Bond) aan de Rijksuniversiteit Groningen, sprak voor de tweehonderd bezoekers van de conferentie. Tweede spreker deze dagen is evangelist Aad van de Sande.
Prof. Van den Belt onderscheidde het hoofdthema ”Alles in Hem” in: ”Hem genieten in het Woord” en ”Hem genieten in de rechtvaardiging door het geloof alleen”. Zondagmiddag spreekt hij over ”Hem genieten in de heiliging”.
De christelijke gemeente in de miljoenenstad Rome bestond uit een kleine minderheid. Onder hen heerste verdeeldheid. In zijn brief wijst Paulus 105 keer terug naar het Oude Testament. „Zoals Paulus hen in zijn brief vanuit het Woord bemoedigt, zo bemoedigt hij ook ons in onze postmoderne cultuur.”
Dat Woord getuigt van Christus als Zoon van God en toont Gods heerlijkheid tegenover de afgoden. Paulus schrijft dat de heidenen Hem niet verheerlijkt en gedankt hebben. Ze hebben de waarheid vervangen door een leugen. „Dat gebeurt ook in de wereld om ons heen. De waarheid wordt vervangen door materie en materialisme. Dat moet de leegte van ons hart vervullen.”
Dat Woord ontmaskert ook onze huichelarij, zo stelde de Groningse hoogleraar. „U, die anderen oordeelt, doet dezelfde dingen”, schrijft Paulus.
Paulus openbaart ook Gods gerechtigheid in Christus. „Niet als iets nieuws. Wat verborgen was in het Oude Testament wordt in het Nieuwe Testament onthuld.”
Het Woord wekt ook ons geloofsvertrouwen, zo vervolgde hij. „Niet als een schilderij op afstand, zo van: ik stond erbij en keek ernaar, maar: „nabij u is het Woord, in uw mond en in uw hart.” In geloof mogen we ons Zijn gerechtigheid toe-eigenen.” Dat Woord onthult ook Gods heilplan, vervolgde de hoogleraar.
In Zijn opstanding heeft God Zijn gerechtigheid getoond. Hij is de Levende, de Rechtvaardige. „Zo mag de rechtvaardige door het geloof in Hem leven. Als Borg heeft Hij dat voor mij gedaan en als Advocaat pleit Hij nog steeds bij de Vader. In Hem en in mij mag ik vrucht dragen en Hem genieten.”
Hem verwachten
Evangelist Aad van de Sande sprak over verwachten in het lijden en de gebrokenheid van het leven. Volgens hem is er een groot verschil tussen Hem verwachten en het ván Hem verwachten. „Het geheim van Hem verwachten heeft alles te maken met Zijn wederkomst. Hem verwachten is ook Hem kennen.” Hebben we heimwee naar God, vanwege het grote verlangen naar Hem? zo vroeg hij. Hem verwachten in een turbulente wereld vergeleek Van de Sande met een cirkel. „Heb je de keuze al gemaakt in de cirkel van jouw leven? Zondigen, belijden, vergeving? Elke dag weer? Jaar in jaar uit?”
Verder wees hij de deelnemers aan de conferentie niet alleen op de gevaren van onze tijd, waaronder verachting, tegenstand, vervolging en smaad, maar ook op de kansen die passen bij het christenzijn, zoals bidden voor je eten en anderen laten zien dat je naar de kerk gaat.