Olieprijs nekt resultaten Shell
De lagere olieprijs is de belangrijkste oorzaak van de winstdaling van de Koninklijke/Shell Groep. Het afgelopen kwartaal kostte een vat “Brent” 25,30 dollar, tegen 30,45 dollar een jaar eerder.
Shell maakte gisteren bekend dat het in het derde kwartaal een slechter resultaat heeft behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst, op basis van actuele kosten en exclusief bijzondere posten, komt uit op 2,7 miljard dollar (6,6 miljard gulden). Dat is 17 procent lager dan in het derde kwartaal vorig jaar, toen het resultaat uitkwam op 3,3 miljard dollar (7,9 miljard gulden). Met het bekendgemaakte resultaat presteert Shell naar de laagste verwachting van analisten. Omdat de eerste helft van het jaar wel gunstig was, ligt het resultaat over de eerste negen maanden (10,1 miljard dollar) nog 6 procent hoger.
Ongewis
De grootste daling deed zich voor bij de tak exploratie en productie. Met name de lage olie- en gasprijzen in het afgelopen kwartaal veroorzaakten de winstdaling met 24 procent bij deze divisie, die de grootste winstmaker is van de maatschappij. Tegelijkertijd nam de productie van olie met 3 procent licht af in vergelijking met vorig jaar.
Bij de chemiedivisie viel het resultaat het meest tegen. De winst daalde daar met 87 procent. Zeer ongunstige afzetmogelijkheden bezorgden Shell deze tegenvaller. De toekomst ziet er niet gunstig uit. De inkomstendaling deed zich vooral voor in de Verenigde Staten, en Shell ziet de economische omstandigheden daar niet snel verbeteren. Overigens is chemie slechts een klein onderdeel van Shell.
Al met al lijkt er voldoende reden om aan te nemen dat Shells onlangs bijgestelde productiedoelstelling haalbaar is. Het Nederlands-Britse concern stelde in september zijn productiegroeiprognose onverwacht fors naar beneden bij. Voor de periode 2002-2005 wordt nu gerekend op een groei van gemiddeld 3 procent per jaar.
Belangrijk voor de winstontwikkeling van Shell is de wereldolieprijs, die de afgelopen tijd zwaar onder druk staat. Shell noemt de vooruitzichten voor de olieprijs „ongewis." De verwachting is dat de vraag zwak blijft, maar in hoeverre ook het aanbod, met name van de OPEC-landen, navenant zal worden beperkt, is onduidelijk.
Op de Amsterdamse effectenbeurs noteerde het aandeel Koninklijke Olie naar aanleiding van de resultaten 3 procent lager. Na de hele dag in de min te hebben gestaan, sloot het aandeel uiteindelijk toch 1,2 procent hoger op 57,20 euro dankzij een late rally.
Overname
Beleggers zagen blijkbaar in de loop van de dag steeds meer lichtpuntjes in de cijfers. Bij de aanvankelijke koersdaling zouden ook geruchten een rol gespeeld kunnen hebben dat Shell in de markt zou zijn voor de overname van het in opspraak geraakte Amerikaanse bedrijf Enron, het grootste energiehandelshuis ter wereld. De Amerikaanse autoriteiten zijn gisteren gestart met een onderzoek naar mogelijke financiële malversaties bij Enron. De Financial Times meldt dat Shell overnameplannen zou hebben gehad, maar zou zijn teruggeschrokken vanwege de cultuurverschillen.