Kerk & religie

Friedensstimme houdt voor het eerst dankdienst voor vrijlating christen

De Stichting Friedens­stimme is dermate verrast door de vervroegde vrijlating van de Oezbeekse christen Tochar Heydarov, dat de organisatie woensdagavond in Bodegraven een dankdienst belegt.

Willem van Klinken
23 November 2016 09:49Gewijzigd op 16 November 2020 08:47
Tochar Heydarov. beeld Stichting Friedensstimme
Tochar Heydarov. beeld Stichting Friedensstimme

Heydarov werd in maart 2010 veroordeeld tot tien jaar strafkamp. Officieel wegens drugsbezit, maar het was duidelijk dat dit doorgestoken kaart was. Heydarov was zo’n drie maanden daarvoor christen geworden, wat op fel verzet stuitte in zijn islamitische familie.

Recent kreeg de Oezbeek nog te horen dat hij niet moest denken dat hij eerder vrijgelaten zou worden. Tegen alle verwachting in werd hij op 8 november ontslagen uit het strafkamp. Voor de Stichting Friendensstimme, die vooral evangelisten van niet-geregistreerde baptistengemeenten in de voormalige Sovjet-Unie ondersteunt, was dat aanleiding om een dankdienst te organiseren.

Of de stichting eerder zo’n dienst belegde, kan de voorlichter niet zeggen. „Wel hebben we in 2014 een dankdienst gehouden bij ons 35-jarig jubileum. In dat jaar hebben we ook samen met Kom over en help een gebedssamenkomst georganiseerd toen het conflict in Oekraïne hoog opliep.”

Waarom nu dan wel zo’n dankdienst?

„We hadden totaal niet op deze vrijlating gerekend. We hebben ook heel veel reacties gehad van mensen, ook buiten onze achterban, die zeiden al jaren voor hem te bidden. We weten dat deze vrijlating ook te maken heeft met de inzet van mensen in Brussel en de ambassade in Tasjkent. Maar voor ons geldt vooral Psalm 146: „De Heere maakt de gevangenen los.” We hebben gezien dat de Heere antwoordt op het gebed.”

Wat is er bijzonder aan de situatie van Tochar Heydarov?

„Tijdens het Sovjettijdperk waren er vaker van dit soort gevallen. Maar nu was hij in ons werkgebied een van de weinige geloofsgevangenen met zo’n zwaar regime. Hij was ook nog maar heel kort christen. Er is een video gemaakt waarin hij vertelt over zijn gevangenschap en de christenen in Nederland dankt voor het gebed voor hem. Tijdens de dankdienst laten we delen daaruit zien.”

Hoe ziet de invulling van de dienst er verder uit?

„Ds. B. A. Dubbeldam, hersteld hervormd emeritus predikant, mediteert. Ik deel informatie over de situatie die ik gisteren gekregen heb. Daarna is er een moment van dankzegging door een oud-medewerker. Op verschillende momenten is er samenzang. Ook is er gebed voor ons werkgebied.”

Hoeveel mensen verwacht u?

„Ik weet het echt niet. Ergens tussen de 5 en de 150, denk ik.”

Gaat Friedensstimme vaker dergelijke bijeenkomsten beleggen?

„Als er aanleiding is voor bijzonder gebed of dankzegging dan kan dit een vorm zijn waarvoor wij kiezen. We hadden ook andere organisaties erbij kunnen betrekken, maar dat kost meer tijd. Wij zijn een organisatie die afhankelijk is van God. Dan mag dat ook op deze manier tot uiting komen, door samen Gods aangezicht te zoeken in gebed.”

friedensstimme.nl/dankdienst

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer