Recht om niet na te denken
De discussie gaat vooral tussen dr. Annelien Bredenoort en dr. Theo Boer. De laatste vindt de Donorwet een vorm van overheidsdwang. „Stel dat iemand nooit zijn post opent, dan verbindt de overheid daar een consequentie aan. Het lichaam is deel van je identiteit, ook als je dood bent. Kijk eerst naar andere methoden om het tekort aan donoren weg te werken.”
Het unieke van het christendom is de vrijwilligheid van de mens, aldus dr. Boer. „De mens heeft het recht om niet na te denken.”
Bredenoort: „Natuurlijk heb ik het liefst dat mensen zich laten registreren zodra ze 18 jaar worden. Maar dat gebeurt niet. Alles is geprobeerd.”
Bredenoort ziet het spanningsveld. Maar ze vindt het gebrek aan donoren zwaarder wegen dan het „recht op onverschilligheid”, waarover Boer spreekt. „Je kunt donorregistratie in twee minuten regelen. Gewoon even inloggen met je DigiD.”
Boer: „Sommige dingen zijn zo mooi omdat ze vrijwillig zijn. Ik vind donatie geweldig. Maar als je dit feest gaat verplichten, dan krijgt het een vervelend randje.”
Bredenoort: „Een vervelend randje? Dat vind ik dat 60 procent van Nederlanders zich niet laat registeren of daar niet over wil nadenken. Daardoor sterven er wekelijks mensen die een orgaan nodig hebben.”